Bajkerska vožnja biciklom po velebitskim gudurama do Tulovih greda svakako je najzahtjevnija dionica u Hrvatskoj. Utrka pod nazivom „Srce Velebita“ održava se  po treći puta zaredom za tjedan dana kada će šumske staze i stara makadamsko-asfaltna cesta na prijevoju Mali Alan biti dijelovi dionice duljine 30 km. U ovoj sve masovnijoj utrci sudjeluju  bikeri iz cijele Hrvatske pa je uspon na Tulove grede upisan u sportski kalendar brojnih klubova i ljubitelja biciklističkih izazova u netaknutoj prirodi Velebita i Like.

Organizatori utrke su Udruga „Srce Velebita“, Općina Lovinac i Park prirode Velebit, a biciklijada kreće  u petak, 13. rujna sa startom ispred Hostela Sveti Rok, kako bi se sudionici priviknuli na savršeno čisti lički zrak u kombinaciji vožnje biciklom i planinarenja kroz „bike & hike“ program na Tulove grede ili Zir – 45 km odnosno 30 km bicikliranja nakon kojeg slijedi planinarenje u trajanju od 2,5 sata.

Subota, 14. rujna rezervirana je za glavnu utrku „Srce Velebita“ sa  usponom na atraktivne Tulove grede. Vozi se u ženskoj i muškoj kategoriji na lakšoj ili težoj stazi te zasebnoj AC/DC kategoriji (elektro-bicikli). Za najbolje sudionike osigurane su vrijedne nagrade. Za one najupornije nema odmora  jer se u nedjelju, 15. rujna voze tri vođene rute koje zalaze u najatraktivnije dijelove Velebita i njegovog podnožja. To su kote i dionice Zir i Suvajski bunari, dolinom uz izvore i potoke Općine Lovinac. Staza je duga 35 km, a visinska razlika je 360 m.

Drga staza vodi predjelima na kojima je ’60. godina sniman populatni serijal Winetou. Ova je dionica duljine 52 km, uz uz visinsku razliku od rekordnih 1850 m. Treća dionica nosi naziv Mile vode. Prekrasna je i ujedno najteža jer  kroz 63 km duljine savladava visinsku razliku od 1000 m.

After bike programi organizirani su u Hostelu Sveti Rok i omiljenom izletištu Cvituša u petak i subotu navečer. U pripremi je nepcu ugodna gastro ponuda ličkih specijaliteta i proizvoda lokalnih OPG-ova, zip-line, tombola, dobra glazba i logorska vatra uz kuhanu rakiju  s nezaboravnim pogledom na vrhove i ljepote Velebita.

Gs Press / c.p.L.O.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.