Prošloga petka  u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu predstavljena je knjiga „Lika i velebitsko primorje u hrvatskoj književnosti“ koju su priredile prof. Ane Lemić i  Jasminka Brala-Mudrovčić. Knjigu su predstavili potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, recenzenti Hrvojka Mihanović Salopek i Tihomil Maštrović, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Gospiću, priređivačica i urednica knjige Ana Lemić i priređivačica Jasminka Brala-Mudrovčić. Ovaj projekt pomogla je Udruga Ličana „Vila Velebita“.

Na večerašnjoj svečanosti priređenoj u dvorani POU „dr. Ante Starčević“ Gospić u  uvodnom dijelu pjevao je zbor Vila Velebita, sa prikladnom „ličkom himnom“  Oj ti vilo, vilo Velebita. U svojem izlaganju prof. Lemić se zahvalila zboru, rekavši kako će se za koji dan ponovno okušati na večeri etno glazbe u dvorani Vatroslav Lisinski.

Osim autorice prof. Ane Lemić na večerašnjoj promociji sudjelovali su potpredsjednik Matice Hrvatske  Stjepan Sučić, dr. sc. Hrvojka Mihanović- Salopek, prof. dr. sc. Tihomil Maštorvić recedent knjige i dr. sc. Jasminka Brala-Mudrovčić. Prof. Ana Lemić ugledna je  autorica mnogih knjiga od kojih je dio njih neizostavno vezan uz Velebit, mitsku hrvatsku planinu. Prof. Lemić je kao pasionirani planinar  nebrojeno puta sudjelovala u  usponima na gotovo sve Velebitske vrhove, ovjekovječila ih foto-aparatom, poezijom i prozom. Jedan od najznakovitijih naslova iz njezina bogatog opusa jest knjiga „Velebit il’ ne bit“!

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.