U ponedjeljak 9. ožujka zateći će nas treći puni Mjesec u 2020. godini, a ujedno i prvi Supermjesec. To je zapravo pun Mjesec koji se pojavljuje u trenutku kad je Mjesec najbliže Zemlji. Kad je mjesec u tom položaju izgleda da je svjetliji i veći od standardnog punog mjeseca.

Pun Mjesec se inače pojavljuje svakih 29,5 dana kada je Mjesec potpuno osvijetljen Sunčevim zrakama, a ovaj pun Mjesec označava početak proljeća.

Indijanci primjerice nisu bilježili vrijeme korištenjem mjeseci s našeg kalendara već su plemena svakom punom Mjesecu dala nadimak kako bi lakše pratili godišnja doba i mjesece. Jedno od najpopularnijih imena za ožujski puni Mjesec je “Worm Moon” ili Mjesec crva. To je posljednji puni Mjesec u “našoj” zimskoj sezoni, u ožujku, a ime je dobio jer vrijeme postaje sve toplije, pa iz zemlje izlaze gliste i krenu “rovati” zemlju te je pripremati za prve zemljane radove, najavljujući tako da je napokon stiglo proljeće. Poznat je kao i Mjesec vrana i Šećerni Mjesec jer je to vrijeme kad počne teći sok iz stabala javora.

Mjesec crva bit će prvi od tri Supermjeseca u 2020. godini i bit će ovogodišnji drugi najbliži puni Mjesec na Zemlji.

Pitate se kada je najbolje vrijeme da ga vidite?

Mjesec će se pojaviti pun od sumraka do zore s 8. na 9. ožujka (ponedjeljak). ‘Najpuniji’ će biti u ponedjeljak u 18:47:44 sati. Gledajući najsvjetliji Mjesec do sada u godini, proljeću tako možete pružite ranu dobrodošlicu.

Stručnjaci kažu da je 2020. godina zaista posebna što se tiče nebeskih fenomena, a navodno će Supermjesec u travnju biti još “spektakularniji” i veći. U travnju se pun mjesec naziva još i “Pink Moon”, a ime dolazi od ružičastih cvjetova koji cvjetaju u rano proljeće, piše 24sata.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.