Jačanje juga u subotu najava je novog promjenjivog, kišovitog i vjetrovitog razdoblja, osobito na kopnu i hladnijeg od prosječnoga za ovaj dio godine

Dok do ovoga četvrtka u dosadašnjem dijelu listopada mjestimice u južnijim hrvatskim krajevima nije bilo ni kapi kiše – na sjevernom Jadranu, te u gorju i središnjoj Hrvatskoj ponegdje je već nadmašena prosječna mjesečna količina oborine, primjerice, na zagrebačkom području, Križevcima, Zavižanu, Senju, Rabu.

U petak i subotu toplije, ali na kopnu tek nakon svježeg jutra, tijekom kojega je slab mraz pri tlu moguć uglavnom u gorju. Ponegdje će biti i kratkotrajne magle, zatim umjerene naoblake. Prema kraju subote slijedi zamjetnije naoblačenje, uz mogućnost pljuskova uz granicu sa Slovenijom, a tijekom oblačnije, vjetrovitije i svježije nedjelje kiše će opet biti u većem dijelu unutrašnjosti. U najvišem gorju navečer čak raste vjerojatnost i za snijeg.

I na Jadranu u petak i subotu pretežno sunčano, najprije uz buru i tramontanu, zatim opet jačanje juga, koje će u nedjelju ponovno biti većinom jako, a na sjevernom dijelu zamijenit će ga još jača bura. Pritom će u nedjelju biti čestih pljuskova s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena. Temperatura zraka u blagom porastu, posebice jutarnja, uz iznimku danju svježije nedjelje na sjevernom Jadranu, javlja Zoran Vakula za HRT.

Destabilizacija vremena za vikend

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević javlja da je jutros u unutrašnjosti hladno, svega dva stupnja u Delnicama i Gospiću, u Karlovcu tri. Posljedica je to vedre noći i izraženog radijacijskog ohlađivanja. Ima pojačane naoblake još na krajnjem istoku, no jutros je uglavnom vedro. Vedrinu je pokvarila magla, koje ima jutros u unutrašnjosti, gdje je vidljivost smanjena, stoga Hrvatski autoklub vozače poziva na oprez!

Duž obale ima i pojačanog vjetra, bure i sjeverca, osobito na srednjem i južnom dijelu Jadrana, ali slabjet će u nastavku dana. Danas će biti pretežno sunčano, uz temperature uglavnom od 17 do 23. Stabilnije prilike možemo zahvaliti grebenu anticiklone, koji jača sa zapada Europe.

U subotu je izgledno generiranje ciklone u Genovskom zaljevu, što bi onda dovelo do destabilizacije. Ciklona bi se u nedjelju središtem našla nad Jadranom, što bi rezultiralo novim izraženijim, kišnim valovima. Oborina će biti obilnija na Jadranu, osobito sjevernom, u Gorskom kotaru i Lici, u unutrašnjosti Dalmacije, osobito oko Gračaca, gdje može biti bujičnih poplava. To će se odraziti i na vodstaje rijeke, tj. njihov porast.

Gs Press / net.hr

https://www.hrt.hr/663528/vrijeme-i-promet/vremenska-prognoza-9102020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.