Nakon prezentacija u Korenici i Gospiću održanih u svrhu informiranja uzgajivača goveda o prednostima udruživanja i uspostavi proizvođačke organizacije u sektoru govedarstva sve je veći broj uzgajivača koji vide svoj interes u uključivanju u ovu organizaciju.

Kako doznajemo iz LAG-a LIKA, trenutno se prikupljaju podaci od zainteresiranih uzgajivača pri čemu je do sada odluku o uključivanju donio 51 uzgajivač s ukupno oko 3.800 goveda.

Po završetku prikupljanja podataka, pristupiti će se osnivanju pravne osobe i priznavanju proizvođačke organizacije od strane Ministarstva poljoprivrede te će se priznata proizvođačka organizacija prijaviti na Mjeru 9: „Uspostava proizvođačkih organizacija i poslovanja“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. koja za poslovanje organizacije u petogodišnjem razdoblju osigurava do 500.000 EUR-a, odnosno do 100.000 EUR-a na godišnjoj razini. Navedena sredstva namijenjena su za uspostavu i funkcioniranje proizvođačke organizacije.

Podsjetimo, proizvođačka organizacija u sektoru govedarstva je pravni subjekt ili jasno definirani dio pravnog subjekta koji broji minimalno 7 članova uz minimalni obujam proizvodnje od 500 goveda. Zastupnik je interesa proizvođača u pogledu sigurnog plasmana proizvoda na tržište, prepoznatljivosti proizvoda, smanjenja troškova repromaterijala i proizvodnih troškova (veterinarske usluge; uslužno klanje; skladištenje i pakiranje proizvoda i sl.) te zajedničkog postizanja povoljnijih uvjeta kako na tržištu tako i u pregovorima prema institucijama.

LAG LIKA poziva zainteresirane uzgajivače goveda da se za uključenje u proizvođačku organizaciju jave u LAG na broj: 053 658 468 ili putem maila: lag-lika@lag-lika.hr.

Gs Press / LAG Lika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.