Na terenima Pećinskog parka „Grabovača“ pored Perušića održano je jučer 2. izdanje/8. kolo Treking lige 2017. „SAMSUNG Lika Cave Trail 2017.“ čiji je organizator Treking lika – Outdoor.hr. Utrka je organizirana u tri kategorije: Challenger 26 km, Active 14 km i Light 7 km. Ravnateljica PP Grabovača Jelena Milković izvjestila nas je kako je u regularnom vremenu startalo 497 natjecatelja iz 7 država: Hrvatska, Slovenija, Italija, Nizozemska, Njemačka, Austrija i Estonija. Dio natjecatelja javili su se mobitelima s auto-ceste gdje su zapeli u velikim gužvama zbog vikend-smjene turista. Organizatori su i njima omogućili sudjelovanje u utrci, s razlikom što se njima vrijeme mjerilo kronometrom od trenutka naknadnog starta. Start i cilj utrke bili su na ulazu u PP Grabovača, na parkingu kod suvenirnice. Najdulju dionicu najbrže su pretrčali hrvatski natjecatelji Tihomir Kruc i Ivana Lukina. Dakako da je ovo jedna od utrka gdje su pobjednici svi koji su prošli neku od zadanih dionica.

Pećinski park Grabovača pokazao se kao izvrstan organizator ove međunarodne sportsko-rekreativne manifestacije. Osjetilo se to već na prilazu gdje su ekipe organizirale prihvat i parkiranje vozila sudionika utrke, kao i brojnih posjetitelja. Svima su pri ruci bile ekipe GSS-a, hitna medicinska pomoć, vatrogasci su dovozili cisterne pune pitke vode, staze su bile odlično markirane, na više punktova organizirana je okrjepa… Bilo bi nepošteno izdvojiti nekoga jer su svi bili dio odlično sinkroniziranog organizacijskog tima. Sve se ovo događalo uz uvijek široku potporu Općine Perušić. Većina sudionika utrke više su šetali, a manje trčali želeći „upiti“ što više ljepota krajolika kroz koje su staze vodile. Među domaćim uzdanicama bio je i vlč. Ivan Blaževac, vojni kapelan gospićko-senjske biskupije koji će uskoro biti dodijeljen vojnom kontigentu Hrvatske vojske u Afganistanu.

Smisao utrke kroz prelijepe predjele Grabovače bio je skretanje pažnje šire javnosti na zdrav način života te uvažavanje prirode kao čovjekovog najvećeg prijatelja. Perušić i okolica imaju doista izvrsne uvjete za prakticiranje održivog razvoja i spoja čovjeka i prirode. Dokazalo se to i jučer na svakome koraku.

Gs Press / L.O.-M. S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.