Ustavni sud od 31. prosinca ukida odredbu po kojoj je vidljiva ili neprimjerena tetovaža kontraindikacija za policijski posao.

Prema ocjeni Ustavnog suda, u povodu prijedloga Andrije Krivaka iz Zagreba, ta je odredba ukinuta s tim da prestaje važiti 31. prosinca. Do tada je zapravo MUP dobio priliku valjano obrazložiti ono što u svojem očitovanju nisu uspjeli kad je ministar bio Ranko Ostojić. Naime, prema Zakonu o policiji, osoba koja se prima u policiju mora imati “posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost”, a ministar je uz suglasnost ministra zdravstva ovlašten pravilnikom utvrditi mjerila za tu vrstu sposobnosti. Iz očitovanja MUP-a ne proizlazi da su sporne kontraindikacije utemeljene “na stajalištu medicinske znanosti ili struke prema kojemu su tetovaže odstupanje od stanja zdravlja koje utječe na psihičku ili tjelesnu sposobnost – posebno u pogledu sposobnosti za obavljanje određenog posla”. Krivak je tvrdio da je riječ o diskriminaciji jer ne postoji razuman i uvjerljiv razlog zbog kojeg bi se nekoga samo zbog tetovaže moglo proglasiti zdravstveno nesposobnim. Nedopustivo je i da netko ispašta cijeli život zbog trenutka nepromišljenosti, a danas je to i globalni pomodni trend. Čak i počinitelji kaznenih djela imaju pravo na rehabilitaciju, ustvrdio je Krivak. Postotak “nesposobnih” za policijsku službu zbog tetovaže kreće se oko jedan posto, naveo je MUP.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/ustavni-sud-odlucio-da-policajci-smiju-biti-tetovirani-1247959?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=1247959&utm_campaign=FB+page+statusi – www.vecernji.hr

Gs Press / vecernji.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.