Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite  grada Gospića govorilo se o protupožarnoj sezoni 2016.  koja službeno traje do konca rujna. Predsjednik Stožera Ivan Biljan u  uvodu se zahvalio svima koji su učinili sve kako bi broj požara bio znatno manji.

2

-Ovogodišnja protupožarna sezona bila je vrlo uspješna zahvaljujući svima koji su na određeni način bili uključeni u taj segment djelovanja civilne zaštite. U nedjelju je najavljen uspon na Otru, tradicionalni izlet u organizaciji PD „Željezničar“ iz Gospića. Tom ćemo prigodom otvoriti novu promatračnicu koja će svakako puno pomoći da bi se mnogi požari evidentirali i lokalizirali u začetku, rekao je Ivan Biljan. Govoreći o aktivnostima JVP Gospić zamjenik zapovjednika Željko Došen istaknuo je nekoliko manje poznatih detalja.

-Zaposlili smo u sezoni dva vatrogasca, a preko HZZ angažirana su dva ophodara. Rad ophodara bio je posebno zapažen jer je to prvi slučaj u Hrvatskoj da su angažirani ljudi koji su u naseljima oko Gospića išli od kuće do kuće i upozoravali mještane o  opasnostima i neželjenim posljedicama paljenja vatre na otvorenom tijekom razdoblja kada je to zabranjeno.  JVP Gospić je do danas imala 106 intervencija, a lani u istom razdoblju 112. Požari na otvorenom prostoru lokalizirani su u 68 slučajeva. Uzimajući u obzir sve vidove djelovanja naše vatrogasne postrojbe, zahvaljujući svim službama za žurna djelovanja i Šumariji Gospić broj incidentnih situacija u stalnom je opadanju, zaključio je Ž. Došen.

4

Na koji se način na uspješnost rada civilne zaštite implementira rad Centra 112 Gospić govorio je voditelj te službe Vlado Dasović. Zaključio je kako se preusmjeravanje poziva vatrogascima na broj 93 dogodilo u 127 slučajeva. Tijekom protupožarne sezone od lipnja do listopada  zaprimljeno je 20197  namjenskih poziva, 10 940 nenamjenskih.Zlonamjerni pozivi smanjeni su gotovo za pet puta i bilo ih je svega 55. Sagledavajući rezultate na razini županije pročelnik PUZS Gospić Joso Živković istaknuo je kako su za uspješnu protupožarnu sezonu zaslužni svi koji su  uključeni u  ove aktivnosti.

5

-Puno je truda uloženo u preventivu, puno se radilo na terenu. Pri tome prednjači grad Gospić. Što se tiče vatrogasnih ophodara, ovo je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, praksa koja se pokazala uspješnom. Ovo je poruka drugim gradovima od nas iz Gospića kako se kvalitetnom organizacijom može činiti više. Na razini županije bilo je 585 vatrogasnih intervencija, od čega  368 požara na otvorenom. Tijekom protupožarne sezone bilo je 180 intervencija, a od toga 86 požara na otvorenom, rekao je J. Živković. Dobra prevencija osjetila se i kod  broja šumskih požara jer su šume prve na udaru požara na otvorenom. Upravitelj Šumarije Gospić Mario Stilinović svojim je izlaganjem sublimirao zajedničke napore da bi požara bilo što manje.

6

-Sa zadovoljstvom mogu reći da tijekom ove protupožarne sezone nismo imali niti jedan šumski požar na području naše Šumarije. Po tome se vidi značajan napredak u smislu prevencije. Podsjetimo se samo 2012. godine koja je u tom smislu bila katastrofalna. Od tada pa do danas traje konstantna akcija svih službi čije predstavnike danas ovdje vidimo. Kroz edukaciju stanovništva, kroz stalne kontakte i prevenciju postiglo se najviše što se moglo. Šumski požari najčešće nastaju nepažljivim paljenjem korova i suhe trave. To se sada radi pod nadzorom u vrijeme kada je to dopušteno, a u ljetnom je razdoblju zabranjeno. Mi smo cijelo vrijeme imali na brdu Oštra djelatnika koji je promatrao teren kako bi se eventualni požari mogli lokalizirati u začetku, zaključio je M. Stilinović.

7

Priču o Oštri nastavio je predsjednik PD „Željezničar“ iz Gospića Tomislav Rukavina. Podsjetio je kako je na Oštri sagrađena nova promatračnica koja će se svečano otvoriti ove nedjelje. Jesenski uspon na Oštri dio je projekta „Četiri godišnja doba na Oštri“, pa ta planinarska destinacija postaje sve omiljenija i planinarima izvan Gospića.

GS Press/N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.