Jučerašnji dan obilježile su tri intervencije HGSS Stanice Gospić. Dvije su se odvijale na području općine Udbina a radilo se o dopremi hrane i lijekova starici koja je ostala zametena u selu Gornji  Grabušić 4,5 km od glavne prometnice, a druga na poziv Hitne medicinske pomoći pošto je  pacijent koji je krenuo u bolnicu  zapeo s vozilom zametenim i snijegu.

Nakon što su se spašavatelji sa spomenutih intervencija vratili kućama, u 15.50 sati zaprimaju treći poziv s područja grada Gospića. Radilo se o dvije muške osobe koje su kanile sunčano ali vrlo hladno popodne provesti u rekreativnoj šetnji  okolnim područjem Grada. Naizgled bezazlena šetnja u jednom trenutku pretvara se u pravu dramu. Nakon dužeg vremena hodajući kroz dubok snijeg i po nepoznatom terenu, dezorijentirani u prostoru, jedna osoba odlučuje pozvati pomoć.  Poziva roditelje koji zabrinuti i u panici preko ŽC 112 pozivaju HGSS.  U razgovoru sa izgubljenom osobom  nismo doznali puno osim mjesta od kuda su krenuli i otprilike kojim pravcem su se kretali te da se trenutno nalazi uz neku rijeku i da joj postaje sve hladnije a odjeća i obuća mokri. Znali smo da moramo reagirati brzo s obzirom da je dan na izmaku a s tim i temperatura svakim satom sve niža.

15 spašavatelja s 5 vozila, motornim saonicama i čamcem izlazi na teren i započinju pretragu terena iz tri pravca. Nakon nekog vremena jedna osoba izlazi na prometnicu, u kratkom razgovoru ne daje nam baš puno korisnih informacija o mjestu gdje se nalazi druga osoba. Izjavljuje da ne treba pomoć i nastavlja  svoj put dalje. Iz  telefonskog razgovora sa osobom koja je zatražila pomoć, uviđamo da se javlja panika, strah i da je situacija po pitanju pothlađivanja vrlo ozbiljna. Na sreću ubrzo nakon posljednjeg telefonskog razgovora tim iz čamca uočava pored obale rijeke Like unesrećenu osobu i prilazi k njoj. Kao što smo i pretpostavili, osoba je bila u ozbiljnom stupnju hipotermije, teško pokretljiva, iracionalna sa izraženim simptomima iscrpljenosti i tromosti. Zbrinjavanje i transport odradili smo vrlo brzo, te u 18.15 sati predali osobu Hitnoj medicinskoj pomoći. Bila je ovo još jedna brza i dobro isplanirana akcija HGSS Stanice Gospić, akcija za koju nije bilo puno vremena i svaka minuta ranijeg pronalaska može biti presudna. Tako je zaista i bilo, ne želimo ni pomišljati koji bi  bio ishod ove potražne akcije spašavanja da unesrećenu osobu nismo pronašli još pola sata ili sat, a da ne govorimo o dužem periodu.

I na kraju HGSS opet ponavlja, uživajmo u prirodi u svim njenim čarima ali budimo spremni i oprezni i poštujmo njene zakone.  Ovo je bila sigurno skupa lekcija za našu unesrećenu osobu, ali dali i naučena…? Mi ćemo vjerovati da je naučena…

Gs Press / HGSS GOSPIĆ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.