Etno-manifestacija „The coklje fest 2019.“ održana je sinoć na središnjem gradskom trgu u Otočcu. Privukla je mnoštvo posjetitelja, a došli su iz cijele Gacke doline, Like i znatno šire. „The coklje fest“ pokrenula je Kulturna udruga „Baštinica“ iz Otočca, Book-caffe „Paradiso“, uz dragocjenu pomoć udruge „Gačanka“ i otočke poduzetnice Danijele Tonković.

Brojni su posjetitelji uživali u raznolikosti etno programa, mjestu i ulozi kakvu coklja zaslužuje. Coklje su tradicionalni zaštitni znak Gacke doline i okolnih mjesta. U mnogome označavaju nastojanja da se zaboravu otme tradicija i izvornost. Na 23 štanda  sinoć se zapravo slavio život jer smo uz obilje tradicijskih proizvoda, etno detalja i proizvoda koji njeguju izvornost ovog dijela Like, vidjeli i jednog starog „fiću“, stripove Zagora, praćke i dječje igre iz novijh vremena. Sve su začinile palačinke, ili po gačanski „čapalinke“.

Vidjeli smo sinoć u centru Otočca mnoštvo tradicionalnih coklji i novih krecija. U pravoj poplavi ručnih radova našle su se originalne narodne nošnje, tepisi, odjevni predmeti izrađeni od izvornih materijala i prastarom tehnikom, ručni radovi i ukrasi. Ambijent su dodatno obogatili nastupi nekoliko KUD-ova i Tamburaškog sastava  „Patrioti“. Organizatorima i sudionicima ove manifestacije svakako ide „čista petica“ za trud, ideje, sadržaje i dosege The coklje festa!

GS press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.