Svečana sjednica obrtnika održana povodom 20-te obljetnice postojanja Obrtničke komore Ličko-senjske županije i Udruženja obrtnika grada Gospića večeras je u KIC-u Gospić okupila mnoge obrtnike, kao i predstavnike lokalne vlasti: župana Milana Kolića i zamjenicu gradonačelnika grada Gospića Martu Grgurić. Okupljene obrtnike i uzvanike najprije je pozdravio Ivica Tomnljenović, predsjednik Udruženja obrtnika Gospić. Tomljenović je u svojem govoru istaknuo kako ova asocijacija okuplja 350 obrtnika Gospića, Perušića, Karlobaga, Korenica, D. Lapca, Lovinca i Udbine. Koliko god ova brojka zvučala impozantno, nije niti približna broju od 570 obrtnika, koliko ih je na ovim prostorima bilo 2007. godine. U ime grada Gospića zahvalnost obrtnicima iskazala je zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić, ističući kako je Grad Gospić uvijek bio suport i pouzdan partner gospićkim obrtnicima. Predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županije Marko Sokolić u svojem se govoru osvrnuo na povijest koju su pisali članovi Inicijativnog odbora Obrtničke komore.
– Za prvog predsjednika izabran je Nikola Serdar, a za dopredsjednicu Anu Šerić Konjikovac. Nakon osnivanja zvanični upis u Registar je izvršen 29. prosinca 1995. kada smo i zvanično počeli s radom. Osim predsjednika, danas nažalost pokojnog Nikole Serdara, te gospođi Šerić Konjikovac, moramo se zahvaliti i gospođi Zrinki Rosić, prvoj tajnici Udruženja obrtnika Gospić i Obrtničke komore. Također dugujemo zahvalnost i svima koji su kroz ove godine do danas obnašali odgovorne dužnosti. U tih 20 godina smo se educirali, nabavljali novu opremu, ekipirali se i nastupali na mnogim sajmovima. Unatoč brojnim problemima, nelojalnoj konkurenciji i mnogim nepovoljnim zakonskim regulativama obrtnici ipak čine najžilaviji stup današnjeg gospodarstva, rekao je predsjednik Marko Sokolić. Župan Milan Kolić u svojem se govoru prisjetio prošlosti, kao i brojnim izazovima današnjice.
-Dopustite mi da se na početku još jednom prisjetimo prvog predsjednika Obrtničke komore pokojnog Nikole Serdara koji je dao velik doprinos razvoju obrtništva, kako u gradu Gospiću, tako i u Ličko-senjskoj županiji. Želim se posebno zahvaliti svim našim obrtnicima na cjelogodišnjem trudu kojega ulažu na očuvanju i otvaranju radnih mjesta u sektoru obrtništva. Zahvaljujući tome bili smo jedina županija koja nije zabilježila pad broja zaposlenih u obrtništvu u protekle dvije godine. Za istaknuti je da je broj zaposlenika kod obrtnika u našoj županiji u 2015. u odnosu na 2014. porastao za 2,5%, dok je na nivou RH zabilježen pad zaposlenika u obrtništvu od 1,5%. Evidentno je da je gospodarska i financijska kriza zahvativši Hrvatsku pokazala pravo lice, stavila i poslodavce i politiku kao kreatora gospodarske politike, pred velike probleme, istaknuo je župan Kolić rekavši kako je posebno važno da obrazovne ustanove budu snažan akter u stvaranju konkurentnog radnog potencijala te će s lokalnim dionicima precizno prilagođavati svoje obrazovne programe zahtjevima tržišta. Večerašnja je svečanost bila prigoda za isticanje novih projekata.
-U tom smislu Ličko-senjska županija provodi brojne aktivnosti među kojima ističem provedeni projekt „Promocija obrazovanja za poduzetništvo i obrt“ kojemu je cilj da kod poduzetnika potakne interes za cjeloživotnim učenjem i samozapošljavanjem. Najavljujem i provedbu projekta izgradnje Razvojnog centra Ličko-senjske županije u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna kojega razvijamo s našim partnerima Razvojnom agencijom LIRA i Gradom Gospićem Bit će to središnje mjesto za poticanje poduzetništva i investicija u županiji koje će raspolagati sa širokim spektrom ekspertize i moći će pružati raznovrsne usluge poduzetnicima i onima koji to žele postati, rekao je župan Kolić u svojem izlaganju. Najzaslužnijim članovima Udruženja obrtnika i Obrtničke komore dodijeljena su priznanja za dugogodišnji rad, dok je župan Kolić predao diplome mladim obrtnicima koji su uspješno položili majstorske ispite.

GS Press/N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.