Nakon kratkotrajnog razdoblja toplijeg vremena krajem ovog tjedna, već s nedjelje na ponedjeljak stiže nam novi poremećaj s ciklonom i obilnim kišama, visokim vodostajima rijeka, zahlađenjem, jakim vjetrovima, a u višim krajevima susnježicom i snijegom, upozoravaju dežurni sinoptičari DHMZ-a, javlja Index.

O dolasku mase hladnog zraka koji se odvojio od polarnog i krenuo prema jugoistočnoj Europi, uključujući i Balkan te Mediteran, javio je i centar Severe Weather Europe na svojoj mrežnoj stranici.

Stiže i snijeg, osobito u gorju

Snijega i susnježice, uz pad temperature zraka, moglo bi biti u noći s ponedjeljka na utorak u predjelima iznad 600 metara visine.

U najvišem gorju može ga ponegdje pasti i 15-ak centimetara, no u ostalim krajevima on se neće zadržati jer će padati zajedno s kišom. Možda bi ga nekoliko centimetara moglo napadati na Plitvicama i u području Delnica.

Kiša će se nastaviti i u srijedu i u četvrtak, međutim u značajno manjim količinama. Ipak, budući da će tlo biti natopljeno, i one bi mogle uzrokovati probleme jer će sva voda odlaziti u vodotoke. Zbog toga će se visoki vodostaji nastaviti i u drugoj polovici tjedna.

10 stupnjeva hladnije od prosjeka s jakim vjetrom

Temperature zraka bit će ponovno značajno niže. U ponedjeljak, utorak i srijedu najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati od oko 10 do 12 stupnjeva Celzijevih, što znači da će biti 10-ak stupnjeva niže od uobičajenog prosjeka za ovo doba godine, koji je oko 20.

Uz kišu ćemo imati i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, posebno u nedjelju i ponedjeljak. Zbog toga će vrijeme biti dosta hladno, a posebno njegov doživljaj. No već od srijede i četvrtka temperature će ponovno početi rasti, a vrijeme će se smirivati.

Dakle, glavna karakteristika tjedna pred nama bit će obilne kiše i prijetnja visokim vodostajima, poručio je dežurni prognostičar.

Gs Press

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.