U sveopćoj financijskoj hajci u kontekstu dugovanja bolnica prema veledrogerijama i počecima blokade hrvatskih  bolnica svakako nas je zanimalo kakva je situacija u Općoj bolnici  Gospić. Ravnateljica ove zdravstvene ustanove dr. Sandra Čubelić sama je osmislila software kako bi se transparentno i učinkovito nadziralo potrošnju lijekova i sanitetskog materijala. Dr. Čubelić zatekli smo u Zagrebu, ali nam je telefonom definirala najvažnije značajke ove problematike.

-Naša je bolnica u dugu manje od 500 dana, što je također puno, ali duplo manje od većine bolnica. Najdulji dug je Vinkovačke bolnice 1104 dana, Dubrovnik duguje 1050 dana. Iako su svi kroz proces sanacije zdravstvenog sustava dobili velika sredstva za plaćanje dugova, za razliku od naše bolnice koja nije financijski sanirana u to vrijeme. Veći dio tih dugovanja stvoren je umjetno. U njihovo rješavanje morat će se uključiti resorno Ministarstvo. Pri stvaranju tih dugova malo tko spominje da su u međuvremenu  rasle cijene lijekova i sanitetskog materijala. Mi smo prema Kolektivnom ugovoru morali povećavati plaće djelatnika. Dug se stvorio „zahvaljujući“ bivšem ministru zdravstva Rajku Ostojiću. U njegovo vrijeme sanaciju bolničkih zgrada i povećavanje energetske učinkovitosti preuzelo je Ministarstvo. Za sve bolnice osim za bolnice u Ogulinu i Gospiću, ističe ravnateljica OB Gospić dr. Sandra Čubelić.

Prema njezinim tvrdnjama na ovaj je način  dug stvoren još 2013. godine i uz spomenute elemente do danas se samo povećavao. Pučki rečeno: pomagalo se svima drugima, osim bolnicama Lici i Gorskom Kotaru.

M.S.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.