Zagreb – Danas je u Institutu Ivo Pilar u Zagrebu predstavljen projekt „Dani održivog razvoja- GORA 2016.- Gospić/Lika“, koji će se od 27. do 29. svibnja 2016. po prvi put održati u Gospiću. U sklopu dvodnevne manifestacije, održat će se i 15. tradicionalni znanstveno-stručni skup Annales Pilar 2016. koji će okupiti vodeće hrvatske znanstvenike. Tema ovog znanstvenog skupa je „Koga (p)održava održivi razvoj?, a upravo je i to okosnica dvodnevne manifestacije u organizaciji Grada Gospića i okolnih ličkih općina, čiji je cilj podizanje društvene svijesti o važnosti koncepta održivog razvoja, kako u planiranju sadašnjosti, tako i razvojnih smjernica u budućnosti.
Osim znanstvenog skupa, program GORE obuhvaća i niz drugih sadržaja, povezanih s idejom održivog razvoja. Tako će tijekom prvog dana, osim spomenutog znanstvenog skupa, biti održana i škola bicikliranja namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a posjetitelji će na glavnom gospićkom trgu imati priliku kušati specijalitete ličke kuhinje pripremljene od autohtonih ličkih proizvoda. Uz bogati kulturno-umjetnički program, održat će se i GORA EKO RACE, revijalna vožnja solarnih električnih automobila koje su izradili učenici srednjih škola u Gospiću i Zadru. Osim prezentacije ličkih jela, posjetitelji će moći kušati i domaću ličku rakiju, a cjelodnevni program prvoga dana završit će prigodnim (bez)energetskim koncertom Jelene Radan i grupe Meritas u Memorijalnom centru Nikola Tesla. I tijekom drugog dana GORE, posjetitelji će imati prilike sudjelovati na predavanjima o održivoj urbanoj mobilnosti, akcijskom planu energetske učinkovitosti Grada Gospića, energetskog certificiranja, sustavu gospodarenja otpadom, a održat će se i izložba životinja-svih ličkih pasmina. Središnji događaj drugoga dana je svakako biciklijada na ruti: središnji trg Stjepana Radića- Spomen dom „Ante Starčević“ u Žitniku, nakon koje će uslijediti koncert gospićkog Tamburaškog orkestra POU „ Ante Starčević“ te ansambl harmonikaša Zdrmuša. Program završava u nedjelju, 29. svibnja 2016., kada će biti organizirana utrka Kros Jasikovac.
Prilikom predstavljanja programa GORE, gospićki gradonačelnik, Petar Krmpotić, rekao je: „Ovom manifestacijom želimo potaknuti što veći broj građana i različitih društvenih skupina na veću odgovornost prema okolišu te jačati svijest o potrebi zaštite prirodnih vrijednosti za korist budući naraštaja. Novi globalni ciljevi usvojeni na summitu Ujedinjenih Naroda u New Yorku, naglašavaju važnost odgovornijeg ponašanja u oblikovanju politika i strategija gospodarskog i socijalnog napretka pa smo upravo kroz ovu manifestaciju odlučili dati svoj doprinos te na razumljiv i svima dostupan način ukazati na važnost očuvanja vlastitog ekosustava. Naime, sve ono što je kroz proteklo vrijeme predstavljalo komparativni nedostatak ličkog podneblja, danas predstavlja prednost koja već sada privlači pažnju i predstavlja temelj u planiranju budućeg razvoja“.
Grad Gospić i njegovi partneri u projektu „ GORA- Dani održivog razvoja, Gospić/Lika 2016.“ pozivaju sve da im se pridruže u Gospiću od 27. do 29. svibnja ove godine.

GsPress/A.W.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.