U POSLJEDNJA 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.919.

Među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata. Preminulo je 15 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 37.208 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 452 preminule, ukupno se oporavilo 25.837 osoba od toga 1038 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26.730 osoba. Do danas je ukupno testirana 449.541 osoba, od toga 3973 u posljednja 24 sata”.

U Zagrebu se uvodi novi model uzimanja briseva

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” od danas je uveo novi model uzimanja briseva na koronavirus za građane te će se na testiranje moći doći isključivo uz prethodnu narudžbu na online platformi putem ovog linka – https://prijavnicentar.hr/testiranje/stampar

“Kako bi se smanjile gužve za testiranja na koronavirus koje svakim danom postaju sve veće te radi što bolje učinkovitosti provođenja dijagnostike, NZJZ “Dr. Andrija Štampar” od ponedjeljka, 26. listopada, uvodi novi model uzimanja briseva na koronavirus, neovisno o svrsi testiranja”, navodi se u priopćenju.

Građani će na tim stranicama moći odabrati željeni termin testiranja, a samom testiranju moći će pristupiti od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima testiranje će se odvijati od 8 do 10 sati.

Zavod će svakodnevno dodjeljivati 500 termina testiranja (u jednoj je minuti moguće testirati dvije osobe), a građane mole da koriste online model plaćanja i da unaprijed ispune obrazac s podacima kako bi ih mogli povratno izvijestiti o rezultatima testiranja.

Ako su popunjeni termini za određeni dan, testiranje će se i dalje moći obaviti u covid-ambulantama u domovima zdravlja.

Ministrica Brnjac ima koronu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac pozitivna je na koronavirus pa je zbog njezinog sudjelovanja na sastanku u vladi u subotu mjera samoizolacije izrečena dvojici ministara, a ostalim nazočnima mjera pasivnog nadzora, izjavio je Hini u nedjelju glasnogovornik vlade.

Samoizolacija je određena ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću i ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, koji su sjedili pored ministrice Brnjac.

Stanje po županijama

Broj novih – Podaci lokalnih stožera

Broj novih – Podaci Nacionalnog stožera

Grad Zagreb 558 čeka se
Splitsko-dalmatinska 48 čeka se
Osječko-baranjska 42 čeka se
Zagrebačka 235 čeka se
Vukovarsko-srijemska 48 čeka se
Krapinsko-zagorska 30-ak čeka se
Varaždinska čeka se čeka se
Ličko-senjska 7 čeka se
Međimurska 13 čeka se
Karlovačka 11 čeka se
Primorsko-goranska 25 čeka se
Virovitičko-podravska čeka se čeka se
Dubrovačko-neretvanska 3 čeka se
Šibensko-kninska 5 čeka se
Zadarska 20 čeka se
Bjelovarsko-bilogorska 58 čeka se
Koprivničko-križevačka 4 čeka se
Sisačko-moslavačka 12 čeka se
Požeško-slavonska 1 čeka se
Brodsko-posavska 41 čeka se
Istarska 3 čeka se

*Podaci lokalnih i nacionalnog stožera se razlikuju zbog različitog vremenskog perioda objavljivanja te zbog prebivališta zaraženih

Ličko-senjska – 7 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od COVID-19 te je jedna osoba preminula.

Oboljele osobe su s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U KBC Rijeka preminula je osobe starije životne dobi (81 godina), preminula osoba je s područja Gospića te su uz potvrđeni virus COVID-19 imala i niz kroničnih bolesti.
Ukupno je oboljela 458 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 161 aktivnih slučaja, 278 osoba je izliječeno te 19 osoba preminulo.

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 12 osoba.

Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je ukupno 597 osoba

Presica Stožera Grada Zagreba

“U proteklih tjedana u Zavodu je obavljeno više od 11 i pol tisuća testiranja. Novih je 558, od toga 224 s prebivalištem, a 334 s boravištem u Gradu Zagrebu je novih pozitivnih, 33470 aktivnih slučajeva, 8043 aktivnih samoizolacija. 6036 se oporavilo dosad. 2043 pozivitnih još čeka obradu.

U šest domova za starije potvrđeno su nalazi u 7 korisnika i tri radnice. 446 učenika OŠ i 418 učlenika SŠ je stavljeno u samoizolaciju”, rekla je doktorica Šikić.

“Imamo lošu epidemiološku situaciju. COVID ambulante rade punom parom. Uzeto je 649 uzoraka na drivein punktovima, u karantteni imamo 21 studenta. Sustav funckionira vrlo otežano. Pozivamo građane na oprez”, poručio je Jeleč.

Gs Press / index.hr