Iznadprosječno toplo vrijeme u Hrvatskoj, ali i velikom dijelu Europe nastavlja se i narednih dana. Jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo puhat će sve do utorka.

Posljednji dan siječnja donio je najviše temperature u središnjim predjelima Hrvatske gdje se živa u termometrima popela čak na 17°C. Visoke temperature za doba godine praćene izraženim jugozapadnim vjetrom nastavljaju se i narednih dana.

U utorak prolazak fronte

U utorak očekujemo promjenu sinoptičke situacije, a strujanje s juga i jugozapada naglo će zamijeniti sjeverni vjetrovi i bura. Već u utorak u prijepodnevnim satima na sjeveru Hrvatske zapuhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeverni vjetar s kojim stiže pad temperature zraka, kiša i pljuskovi, a ponegdje ponovno mogućnost grmljavine te solika.

Uz pad temperature zraka kiša će u gorju prijeći u snijeg, dok se snijeg u nizinama zbog nedovoljno niske temperature uglavnom ne očekuje.

Pogoršanje vremena brzo će se širiti prema jugu Hrvatske, donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu, na Jadranu i u gorju uz obilnije oborine. Uz pad temperature zraka u gorskoj Hrvatskoj očekujemo snijeg, mjestimice i 20 cm prema trenutnim prognostičkih modelima.

Osim oborina i zahladnjenja, prolazak fronte bit će vrlo vjetrovit. Jugozapadni vjetar, a na Jadranu i jako jugo brzo će zamijeniti sjeverni vjetar i bura koja će se tijekom dana brzo proširiti sa sjevernog prema južnom Jadranu. Bura će prolazno biti i olujna s orkanskim udarima.

Nakon prolaska fronte, očekujemo brzo smirivanje vremena, ali će hladan zrak i tijekom srijede nastaviti pritjecati u naše krajeve što će donijeti još malo niže temperature zraka.

Hladnije će vrijeme zadržati i tijekom četvrtka, nakon čega slijedi postupan porast temperatura zraka, a sinoptička situacija vratit će se u trenutno stanje što znači da se i dalje nastavlja zima bez prave zime.

Gs Press / neverin.hr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.