U nazočnosti brojnih predstavnika institucija, ustanova i udruga danas je u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu potpisana Povelja o suradnji pa je na  ovaj  način pokrenut postupak certificiranja projekta „Nikola Tesla Network“ pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe. Tako bi destinacije u Hrvatskoj vezane  uz život i djelo Nikole Tesle postale dio europskih kulturnih rura koja simbolizira  velikog genija.

Povelju su u Smiljanu potpisali  predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva znanosti, Turističkih zajednica, udruga, županija i gradova. Na početku skupa u  ulozi domaćina nazočne je pozdravio gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, dok je predsjednik radne skupine za provedbu ovoga projekta Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma, definirao osnovne smjernice „Nikola Tesla Network“, „Mreže Nikole Tesle.“

-Drago mi je što je potpisivanje povelje za realizaciju projekta izazvao veliku pozornost u mnogim gradovima i institucijama. Nikola Tesla i njegovo djelo svakako zaslužuju još veću pozornost, ali ne samo na znanstvenoj i akademskoj razini. To mu duguje Hrvatska, to mu duguje cijelo čovječanstvo. Znanstveno ishodište ovog velikana je upravo ovdje u Smiljanu, Gospiću i Hrvatskoj gdje je stjecao temeljno obrazovanje koje će s vremenom stvoriti genija kojemu puno dugujemo. Na ovaj način želimo podsjetiti na Teslino djelovanje u Hrvatskoj, kao i u Mađarskoj, Sloveniji, Francuskoj, Češkom i na kraju u Americi. To su temelji za Europsku kulturnu rutu koja će postati zaštićena od strane Instituta kulturne rute Vijeća Europe. Jedan od uvjeta je da najmanje tri članice Vijeća Europe trebaju biti partneri onima koji su pokrenuli ovaj projekt. Ovo danas je početak rada na certificiranju nove europske kulturne rute kojoj će zaštitni znak biti upravo veliki Nikola Tesla. Drago mi je što danas mogu pozdraviti i savjetnika na projektu Jacques Matteija, suautora velike i aktivne certificirane rute “Destinacija Napoleon”. „Nikola Tesla Network“ će svakako biti 14. po redu kulturna ruta u kojoj sudjeluje Hrvatska, pri čemu smo po prvi puta u ulozi ishodišta jedne takve kulturne rute. Osim u turističkom smislu, značenje ove rute ogledat će se i u gospodarskom, znanstvenom i kulturnom smislu. Na ovaj će se način dodatno moći brendirati mnogi proizvodi ovoga kraja i cijele Hrvatske, ali i svih zemalja u kojima je Tesla ostavio svoj trag, naglasio je Frano Matušić, predsjednik radne skupine za provedbu ovoga projekta.

Povelju o „Nikola Tesla Network“ potpisali su danas predstavnici 25 ustanova, institucija, gradova i općina koji će zajednički djelovati na realizaciji ovoga projekta. Osnivanje udruge koja će raditi na ovoj kulturnoj ruti očekuje se prekosutra u Skradinu, a već u rujnu će  se predati kandidatura Institutu europslih ruta pri Vijeću Europe.

Na ovaj način će se dodatno povećati ugled Hrvatske, kao i njezin identitet i doprinos europskoj baštini. Danas je zaključeno kako su Europske kulturne rute nedovoljno iskorišteni potencijal, a mogle bi imati presudno značenje u stvaranju novih vrijednosti. Oblikovanje Europskih kulturnih ruta bez Nikole Tesle Hrvatska svakako ne može dopustiti pa je današnji događaj pokazatelj promjena u poboljšavanju nacionalnog imidža u dobrome smjeru.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.