Tijekom Domovinskog rata obronke Velebita čuvali su pripadnici specijalne policije MUP-a RH. U surovim klimatskim uvjetima i u stalnim borbama protiv agresora 26 specijalaca zauvijek su nas napustili. Njima na čast i spomen danas je u Rizvanuši pored Gospića na komemorativnoj svečanosti otkriven spomenik nazvan „Velebitskim junacima“, rad akademskog kipara Petra Dolića.
Osim članova obitelji poginulih policajaca ovom su svečanom činu svjedočili brojni policajci i vojnici, njihovi ratni zapovjednici, predstavnici najviših državnih institucija, jedinica lokalne samouprave Crkve i brojni građani.
U ime šest udruga Specijalne policije koje su inicirale izgradnju ovog spomen-obilježja nazočne je pozdravio izaslanik Perica Prpić. Tijekom govora Prpić se zahvalio svim policijskim udrugama koje su sudjelovale u realizaciji ovoga projekta, pri čemu se posebno ističe Udruga ratnih veterana SJP „Tigar“ iz Gospića i njezin predsjednik Miroslav Cindrić. Prpić se također zahvalio na pomoći i susretljivosti Grada Gospića, gradonačelniku Petru Krmpotiću, njegovim zamjenicima Marti Grgurić i Ivanu Biljanu, kao i županu Milanu Koliću. Ratni zapovjednik Specijalne policije general Mladen Markač bio je u govoru učestalo prekidan burnim pljeskom nazočnih.
-U Domovinskom ratu najviše su propatile obitelji naših poginulih vitezova. Mi znamo da vaše trpljenje ne možemo preuzeti na sebe. Ali možemo i moramo svima reći: Mi smo tu! S vama smo i podijelit ćemo vašu veliku bol. U sudbonosnim danima na početku Domovinskog rata hrvatska policija je prva stala u obranu Domovine. Danas se to pomalo zaboravlja. Zaboravlja se i uloga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zatim vrijednosti kojima nas je učila i danas uči Crkva. Neki su nam htjeli nametnuti tzv. detuđmanizaciju, odnosno brisanje dijelova naše ponosne povijesti, temelja moderne Hrvatske u koje su utkani životi desetaka tisuća poginulih i umrlih branitelja. Na takve preinake mi nikada nećemo pristati, rekao je između ostaloga general Markač. Izaslanik premijera Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ponovno je obećao kako Vlada RH premijera Plenkovića nije, niti će ikada iznevjeriti hrvatske branitelje. Ministar Medved je u govoru istaknuo činjenice kako su neki političari iz Hrvatske odlazili čak u Beograd po političke instrukcije, da bi ih potom primjenjivali na Hrvatsku. Ministar Medved je ponovio stajalište svojega Ministarstva po kojemu se događaji iz Domovinskog rata premalo uče u hrvatskim osnovnim i srednjim školama.

Dr. Milinović:“Velebit je hrvatska luč slobode“!

Izaslanih predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik dr. Darko Milinović prepričao je tragičan događaj kada je zapovjednik ratnog saniteta morao jednoj obitelji priopćiti vijest o pogibiji njihova sina i oca. Dr. Milinović ponovno se poklonio svakoj hrvatskoj žrtvi u vjekovnoj borbi za slobodnu Hrvatsku.
-Velebit je bio i ostao zaštitnik i simbol hrvatstva. Njih 26 koji su poginuli na obroncima Velebita naš su ponos. Suprotno od tvrdnji nekih prijašnjih članova hrvatske Vlade koji su tvrdili kako su hrvatski branitelji „borci za privilegije“. Naši poginuli prijatelj, njih 26, poručuju: naša privilegija kao i privilegija svih hrvatskih branitelja je bila što smo bili spremni poginuti za Hrvatsku. Ovih 26 poginulih policajaca bili su tijekom Domovinskog rata luč koja nam je svjetlila sa Velebita jer smo znali da uz njihovu hrabrost srbočetnički agresor nikada će zauzeti Velebit. Upravo su naši poginuli bili luč koja je osvjetljavala nedosanjani san hrvatskog naroda o slobodnoj i neovisnoj Domovini, istaknuo je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Darko Milinović.

Savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur također je sudjelovao u Domovinskom ratu.
-Kroz snagu i požrtvovnost hrvatske policije gradila se Hrvatska vojska. Bili smo svjedoci toga vremena i nemamo prava zaboraviti na sve te žrtve. Drago mi je što smo se danas okupili u vrlo velikom broju, da bismo ušutkali one zle duše koje vole reći da smo „šaka jada“. Mi moramo prenositi istinu o Domovinskom ratu, snagu pobjedničke vojske na koju svi zajedno moramo biti ponosi, rekao je izaslanik predsjednice RH Ante Deur. Pokrov sa spomenika skinula su djeca poginulih specijalaca, sinovi i kćeri Velebitskih junaka. Vijenac na spomenik položila su izaslanstva predsjednice RH, Hrvatske Vlade, Hrvatskog sabora, izaslanstvo MUP-a RH, članovi obitelji poginulih, Ličko-senjske županije i Grada Gospića. Riječi molitve predvodio je biskup i miru mons. dr. Mile Bogović, uz koncelebraciju policijskog kapelana Ivana Blaževca.
Spomenik „Velebitskim junacima“ sačinjen je od 27 stiliziranih kapljica krvi, od kojih je 26 za svakog poginulog policajca, a 27. Kapljica simbolizira sve ranjene hrvatske branitelje.

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.