Sudeći po policijskim izvješćima sve je manje prijava iz lovačkih društava zbog krivolova. Krivolovci su se uvijek snalazili i krali su divljač na više načina. Svakako najbrutalniji način jesu zamke „kućne izrade“, žičane omče koje krivolovci postavljaju na mjestima gdje divljač prolazi. Najgore od svega je činjenica da divljač uhvaćena u takve zamke ugiba u mukama i po nekoliko dana. To krivolovce-mesare ne brine pa ponekad iz straha da ih ne zateknu u toj nečasnoj radnji uopće ne dođu do zamki, a uhvaćena i usmrćena divljač se raspada i postaje obrok lisicama, čagljevima i većim predatorima.

Predsjednik Lovačkog društva „Oluja“ iz Gospića Antonio Stilinović u razgovoru ističe kako se krivolov u njihovom lovištu smanjio, ali ipak postoji.

-Lani smo utvrdili pet slučajeva krivolova. Počinitelje je teško locirati i uhvatiti na djelu. Naše je lovište vrlo  veliko i u slučaju da čujemo pucanj puške na drugom kraju, dok mi stignemo do njega krivolovac je već pobjegao s divljači. Povremeno smo nalazili i žičane omče postavljene da se divljač u njih uhvati. U nekoliko navrata smo imali slučajeve da ustrjeljene divlje svinje na sebi imaju dijelove tih zamki. Divljač je pokidala te sajle i pobjegla, ali im se čelična žica usjekla u meso. Najčešće oko  nogu, glave pa čak i oko čeljusti. To je doista divljaštvo! Dodatni problem u lovištu čini nam ispaša stoke jer na potezu od Ljubova do Vrepca ljudi drže oko 2 000 grla ovaca, krava i konja. Vlasnici tih livada svoju zemlju često ograđuju bodljikavom žicom i električnim pastirima. Istodobno mi uredno plaćamo državi koncesiju za lovište pa i za te ograđene dijelove u kojima ne možemo loviti, napominje Antonio Stilinović.

Dodatni problem lovačkim udrugama predstavljaju nedorečene odredbe vezane uz naknade koje trebaju isplatiti vlasnicima automobila u slučaju naleta na divljač. Granice mnogih lovišta su upravo ceste. U srazu s automobilima odštete plaćaju lovačka društva iz čijeg je lovišta divljač koju je napravila štetu. Kako divljač nema na sebi markicu s istaknutim imenom lovačkog društva  ponekad je teško odrediti kome ta divljač pripada. Po zakonu sva divljač pripada državi, ali odštete za nanesene štete i skrb nad divljači ipak snose lovačka društva.

GS press

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.