U uvjetima pandemije rad hitnih službi svugdje je pojačan, pa tako i u Lici. U teritorijalno najvećoj županiji s mahom starijim stanovništvom za sada sve funkcionira bez većih teškoća, no i ondje kronično nedostaje liječnika i medicinskih sestara.

Usputni razgovor i listanje novina u gospićkoj Hitnoj rijetko potraju dulje vrijeme. U normalnim uvjetima, uz spremna vozila i opremu, djelatnici Hitne kreću za minutu na intervenciju. Sada je taj postupak izmijenjen.

Timu je trebalo malo dulje da izađe jer je situacija kakva je zbog koronavirusa, dok su se obukli, trebalo im je da izađu šest minuta, rekla je Marija Rožić, dežurni dispečer ZZHM-a Ličko-senjske županije u Gospiću.

Rad na terenu u zaštitnoj opremi veoma je težak

Kada je poziv za pacijenta s koronavirusom, koriste se jednima vozilima, a za ostale pacijente drugima kako bi se smanjila mogućnost zaraze u vozilu. Sva se, pak, oprema tima nakon intervencije sa zaraženim pacijentima posebno zbrinjava.

Strah uvijek postoji, ne samo radi nas samih, prvenstveno zbog naših obitelji. Svi mi imamo starije tako da je strah uvijek tu prisutan, naglašava Nikolina Petra Gnječ, medicinska sestra gospićkog tima HZJZ-a.

Koronavirus je i u Lici, gdje u sedam ispostava radi 127 članova timova, smanjio broj radno sposobnih, zbog samoizolacije ili obolijevanja, no ističu da ih je za sada dovoljno za sigurno obavljanje posla.

Imamo dovoljno timova, a ako se dogodi da je netko u timu zaražen ili mora ići u samoizolaciju, automatski pokrivamo s dodatnim ljudima iz sustava, naglašava Sanja Matanović, glavna sestra ZZHM-a Ličko-senjske županije.

I u Lici kronično nedostaje medicinskog osoblja. Ove je godine manje intervencija Hitne u Lici nego lani, no, kažu, više je zbrinuto životno ugroženih pacijenata, najčešće onih stradalih u prometnim nesrećama, a zatim onih sa srčanim ili moždanim udarom.

Gs Press / vijesti.hrt.hr

HRT Vijesti