Velika dvorana Kulturno-informativnog centra u Korenici bila je večeras pretijesna da bi primila sve one koji su željeli pozdraviti otvaranje izložbe slika čiji su autori mali Ukrajinci. Kako je u uvodu rekla ravnateljica OŠ „dr. Franjo Tuđman“ iz Korenice Dražena Aračić, ovu školu pohađa 56 učenika iz Ukrajine, a njih 16 Srednju školu Plitvička Jezera.

-Tim učenicima se nastoji olakšati učenje i učiniti ljepšim boravak u Lici i Korenici kroz različite aktivnosti, a sve s ciljem prihvaćanja različitosti, mira i nenasilja. Tako je i nastala Izložba likovnih radova „Mir za mene i tebe“ u okviru projekta „Integracija učenika iz Ukrajine“, rekla je ravnateljica Dražena Aračić i s ponosom dodala kako ova škola broji najviše osmoškolaca-izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine smještenih u Hrvatskoj.

Nazočne su pozdravili i Iva Štefanac, voditeljica ovoga projekta te načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač obećao je kako će ova općina i dalje podupirati i sponzorirati sve projekte i programe koji za cilj imaju poboljšavanje uvjeta boravka i života ukrajinskih obitelji. Župan ličko-senjski Ernest Petry također se obratio okupljenom mnoštvu.
-Ličko-senjska županije je do danas radila jako puno kako bi se vaš boravak na ovim prostorima učinio što ugodnijim, iako znamo da vam dom ništa ne može zamijeniti. Mi smo do danas bili angažirani na prikupljanju humanitarne pomoći, pronalaženju adekvatnog smještaja za izbjeglice, učinilo se mnogo kako bi se ukrajinska djeca uzrasta osnovne i srednje škole što lakše i brže uklopila u nove školske kolektive. Zahvaljujući Veleučilištu Nikola Tesla ondje je pokrenuta radionica za bolje usavršavanje hrvatskog jezika.
Vidjeli smo kako stariji ljudi, vaše majke i vi patite, nastojali smo i nastojimo da vaš boravak u našoj županiji bude što ugodniji. Izbjeglice iz Ukrajine su smještene u svim gradovima i općinama Ličko-senjske županije i mi, kao i Vlada Republike Hrvatske, nastojimo i poduzimamo sve kako bi uvjeti za život i vaše školovanje bili što bolji. Tako ćemo nastaviti i u 2023. godini. Iskreno vjerujem da će se uskoro okončati rat u Ukrajini, a kako ste nam poslali poruku s vaših slika, tome se nadaju i svi mali umjetnici, naglasio je župan Ernest Petry i izložbu proglasio otvorenom.

Gs Press