Sinoć je u KIC-u Gospić održano predavanje na temu Učinimo starenje ljepšim i uspješnijim. Gošća predavačica Smiljka Perković, umirovljena medicinska sestra, kroz svoje sinoćnje predavanje odgovorila je na pitanje, Kako produljiti životni vijek i smanjiti rizik od preranog starenja ili bolesti?

Istraživanja su pokazala da se bolesti kod starijih osoba najčešće javljaju zbog nepravilne prehrane i loših životnih navika – u prvom redu zbog nedovoljno kretanja! A potrebno je vrlo malo da se takva slika promijeni. Starost ne mora nužno značiti i usporeni ritam života, bolesti, usamljenost, apatiju prema svemu što se oko vas događa… Ovaj prirodni biološki proces možemo ‘usporiti’, odnosno učiniti ljepšim i ugodnijim ako se malo više pobrinemo za svoje tjelesno i mentalno zdravlje.

U prvom redu trebamo raščistiti s nepravilnom prehranom i lošim životnim navikama. Naime, istraživanja su pokazala da se bolesti kod starijih osoba najčešće javljaju zbog nepravilne prehrane i loših životnih navika – ponajprije zbog nedovoljno kretanja!

Hoćemo li se osjećati dobro, zdravo, raspoloženo i poletno, ponajprije ovisi o našoj prehrani. Koliko god isticali važnost uravnotežene prehrane u našem životu, još uvijek je prevelik postotak onih koji ne paze na to što jedu – bez obzira na dob. Loša prehrana krivac je za poremećaj ravnoteže u energetskoj opskrbi organizma i deficit vitamina i minerala.

Naime, umjerena aktivnost povoljno djeluje na sve organe, a kod starijih osoba poboljšava fizičku i mentalnu kondiciju te odgađa degenerativne procese, pruža nove sadržaje zadovoljstva i radosti, sprečava umor i donosi svježinu u svakodnevicu. Osim toga, rekreacija i bavljenje bilo kakvom tjelesnom aktivnošću ima izvrsnu socijalnu komponentu jer veže starije ljude za sredinu kojoj pripadaju, a taj je osjećaj društvene pripadnosti najvredniji osjećaj koji žele imati u poodmakloj dobi. Zato se preporučuje minimalno 30 minuta neke tjelesne aktivnosti (pritom se ne misli na obavljanje kućanskih poslova).

„Rekreacija je izvrstan lijek za sve tegobe koje starenje može donijeti“ naglasila je Smiljka Perković.

Gs Press / KIC Gospić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.