U HRVATSKOJ su u nedjelju potvrđena tri nova smrtna slučaja, među njima prvi u Zadru i Dubrovniku, a ukupan broj zaraženih porastao je s 56 novopotvrđenih slučajeva na 1182, čime je zadržana linearna epidemiološka linija rasta oboljenja od covida-19 od kojeg je u svijetu umrlo više od 66 tisuća ljudi.

U Zadru, Dubrovniku i Osijeku u posljednja 24 sata zabilježen je po jedan smrtni slučaj pa se ukupan broj umrlih u Hrvatskoj popeo na ukupno 15, a svi su bili kronični bolesnici starije životne dobi, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Riječ je o prvim potvrđenim smrtnim slučajevima u Zadru i Dubrovniku i petom smrtnom slučaju u Osijeku u kojem su dan ranije zabilježena četiri smrtna slučaja.

Načelnik osječko-baranjskog Stožera i dožupan Goran Ivanović poručio je kako to treba biti opomena svima u županiji, ali i u Hrvatskoj, da je epidemija još uvijek vrlo aktivna i može pogoditi bilo koga.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera da je epidemiološka linija i dalje linearna te je pozvao građane da je takvom i održe odgovornim ponašanjem i poštivanjem mjera o socijalnom distanciranju.

Broj zaraženih stabilan, očekivan rast umrlih

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izjavila je u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 da broj od 56 novooboljelih pokazuje da se držimo stabilno, a porast broja umrlih je očekivan.

“Broj novooboljelih je dobra informacija jer znači da se držimo stabilno, međutim još je prerano za bilo kakvo opuštanje”, rekla je Markotić.

Nažalost, broj umrlih se po njezinim riječima očekivano povećava te će se s trajanjem epidemije biti sve više infekcija u rizičnoj skupini ljudi koji mogu razviti teži oblik bolesti, koji može rezultirati smrću.

Po podacima koje je iznio Beroš na respiratoru je trenutno 39 bolesnika, oporavljenih je 125, a ukupno hospitaliziranih 374. Prema spolu, 52 posto su muškarci, a 48 posto žene.

Među zaraženima je 26 djece do 10 godina te njih 33 od 10 do 20 godina. Virus je potvrđen i za 143 osobe starije od 70 godina, a najveći broj zaraženih je u dobnoj skupini od 50 do 60 godina, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Zaražena četveromjesečna beba, iskustva s djecom i trudnicama pozitivna

Izvijestio je i da je u Nuštru zaraženo četveromjesečno dijete koje se zarazilo od majke. ”Njihovo stanje je dobro, nemaju simptoma i pomno se prati njihovo stanje”, naglasio je.

Capak je rekao i kako su dosadašnja iskustva s djecom i trudnicama pozitivna, trudnoće završavaju u redu, a djeca bez simptoma prebolijevaju bolest.

Capak je istaknuo da će svi hrvatski putnici koji danas dolaze u Hrvatsku proći istu proceduru kao i putnici koji su jučer doputovali, što znači da će granični policajci uzeti njihove podatke, epidemiolozi bris, a granični sanitarni inspektor, bude li potrebno, napisati rješenje o epidemiološkoj mjeri.

Nitko od putnika koji su jučer s tri leta doputovali u Hrvatsku nije imao simptome, a uzeta 143 brisa i od dosad 74 obrađena svi su negativni. No, svi putnici moraju u 14-dnevnu samoizolaciju.

Praktički gotova odluka o prodaji poljoprivrednih proizvoda

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović, koji je i ministar unutarnjih poslova, rekao je da je “praktički gotova” odluka o prodavanju poljoprivrednih proizvoda na otvorenim, ali ograđenim tržnicama, najavljujući da će u slučaju linearnog rasta, odnosno ako ne dođe do pogoršanja sa širenjem zaraze ta odluka vrlo brzo biti donesena i objavljena.

Po podacima koje je iznio danas je do 11 sati izdano ukupno 441.721 e-propusnica, a odbijeno je 12.884 zahtjeva što je, naglasio je, jasni znak da funkcionira novi sustav izdavanja.

Izvijestio je da su tijekom subote zaprimljene 64 dojave o kršenju samoizolacije, koje je potvrđeno za 37 osoba.

Od 1014 testiranih u zadnja 24 sata – 10,9 posto pozitivnih

U Hrvatskoj je po podacima Nacionalnog stožera ukupno učinjeno 10.847 testiranja, od čega 1014 u zadnja 24 sata. Od testiranih uzoraka 10,9 posto su pozitivni.

Prema podacima županijskih stožera u Splitsko-dalmatinskoj županiji je devet novozaraženih.

Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija evidentirale su po četiri nova slučaja.

U Varaždinskoj županiji, u kojoj pet dana zaredom nije bio zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze, potvrđena su četiri novooboljela, dok su Zadarska i Vukovarska zabilježile po tri nova slučaja.

U Istarskoj i Brodsko-posavskoj županiji potvrđena su po dva nova slučaja, a u Primorsko-goranskoj županiji je novozaražena jedna osoba, a dvije su ozdravile.

U Karlovačkoj županiji od petka nema novooboljelih, a oboljelih u zadnja 24 sata nije bilo ni u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Gs Press / index.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.