Na inicijativu Lokalne akcijske grupe (LAG) Lika, a s ciljem udruživanja ličkih uzgajivača goveda pokrenuta je lani inicijativa za uspostavu zadruge, tj. proizvođačke organizacije u sektoru govedarstva koja će biti na usluzi proizvođačima s područja Ličko-senjske županije. U dvorani gospićkog Kulturno informativnog centra Gospić LAG Lika okupio je danas 50-ak uzgajivača goveda koji su pristupili novo osnovanoj zadruzi „Lika Coop“. Govoreći u uvodnom dijelu skupa ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Ilda Stanojević podržala je rad nove zadruge.
-Ovakvih zadruga u Hrvatskoj ima dvadesetak i svrha ovoga danas je osnivanje još jedne dobre zadruge u Lici. Naš zadatak je i pokretanje suradnje između Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo i Ličko-senjske županije preko LAG-a Lika. Na ovaj način želimo što više promovirati zadružno poduzetništvo na ovom području jer samo tako ujedinjeni proizvođači mogu znatnije pospješiti i olakšati svoju proizvodnju, s naglaskom na lakši i brzi plasman svojih proizvoda, rekla je ravnateljica Ilda Stanojević. Tijekom skupa govorio je i voditelj LAG-a Lika i pokretač cijeloga projekta Tomislav Kovačević.
– U zacrtanom hodogramu Zadruge „Lika COOP“ je najprije izvršiti registraciju danas osnovane zadruge. Odmah potom prijavit ćemo se na Mjeru 9 iz Programa ruralnog razvoja. Na taj način zatražit ćemo sredstva koja mogu biti značajna za rad zadruge i njezinih članova. Ovo danas je vrlo važan korak jer bi bez ove zadruge uvijek ostali mala i slabo značajna sredina koja ipak ima vrijedne resurse i vrijedne proizvođače. Za rad Zadruge uzgajivača goveda „Lika COOP“ za sada je zainteresirano 55 uzgajivača iz cijele Like, a očekujem da će se taj broj dodatno povećavati, rekao nam je voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević koji je potom jednoglasno izabran za prvog upravitelja Zadruge „Lika COOP“.
Jedno od težišta djelovanja nove zadruge je mogućnost zajedničkog nastupa proizvođača na tržištu i u prodajnom lancu; pripreme proizvoda za tržište (sakupljanje, sortiranje, skladištenje i pakiranje proizvoda članova zadruge); objedinjavanja ponude i sigurnog plasmana proizvoda na tržište; prepoznatljivosti proizvoda na tržištu; smanjenja troškova repromaterijala i proizvodnih troškova (veterinarske usluge, uslužno klanje, skladištenje i pakiranje proizvoda i sl.) te zajedničkog postizanja povoljnijih uvjeta, kako na tržištu tako i u pregovorima prema institucijama. Kako se čulo tijekom osnivanja, novo osnovana zadruga će se potom prijaviti na Mjeru 9: „Uspostava proizvođačkih organizacija i poslovanja“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. koja za poslovanje organizacije u petogodišnjem razdoblju osigurava do 500 tisuća EUR-a, odnosno do 100 tisuća EUR-a na godišnjoj razini, za funkcioniranje ove nove zadruge kao proizvođačke organizacije.

M. S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.