Danas je u Gospiću osnovana jedanaesta po redu podružnica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Osnutku je prethodila Sveta misa koju je u katedrali Navještenja blažene djevice Marije predvodio mons. Mile Čančar. Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima poklonili su se članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik i pomoćnik ministra branitelja Miroslav Cindrić, kao i članovi Osnivačkog odbora udruge.
Na početku Osnivačke skupštine nazočne je pozdravio Josip Dragičević, predsjednik Osnivačkog odbora koji je istaknuo obvezu mladih generacija da štuju noviju hrvatsku povijest i sve žrtve pale za hrvatsku slobodu. Potporu radu udruge dali su gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, župan Milan Kolić i Kata Brkljačić u ime Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja. Govoreći o radu Udruge, predsjednica na nacionalnoj razini Sandra Milić iz Vukovara istaknula je podatak po kojemu je bez jednog ili oba roditelja u Domovinskom ratu ostalo 7 500 djece, dok je u aktivnom djelovanju ove Udruge uključeno njih 400. Pomoćnik ministra branitelja Miroslav Cindrić naglasio je činjenicu po kojoj Ministarstvo branitelja daje snažnu potporu u radu svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Saborski zastupnik dr. Darko Milinović nije dvojio oko važnosti osnutka Udruge koja će okupljati djecu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Ličko-senjske županije.
-U ovoj maloj dvorani piše se povijest Hrvatske. Ovdje su djeca naših poginulih i nestalih suboraca i prijatelja. To su već zreli ljudi, ali svi znamo koliko su im duše bile duboko ranjene nakon pogibije njihovih najmilijih. To je rana koja ne zacjeljuje, to je rana koja sve nas obvezuje. Još nisu isplakane sve suze za našim poginulima, ali se nadam da su konačno otišle u nepovrat sve laži onih koji su blateći Domovinski rat, blatili sve stradalnike ovoga rata. Uvjeren sam da su tim lažima konačno „zatvorena vrata“ izlaska u javnost. A te su laži govorili oni koji nisu niti osjetili Domovinski rat. To su laži ljudi koji su tijekom rata po hodnicima u Bruxellesu osluškivali hoće li nakon herojskog Vukovara pasti i Gospić. Danas je komemoracija u Bleiburgu, događaj koji ima poveznicu sa ovim skupom u Gospiću. Nama je svaka nevina žrtva ista i svakoj nevinoj žrtvi se moramo pokloniti, kazao je dr. Milinović i pozvao djecu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja da s ponosom štuju žrtvu svojih roditelja.
U radnom dijelu Osnivačke skupštine članovi pristigli iz svih gradova i općina Ličko-senjske županije za prvog predsjednika Udruge izabrali su Josipa Dragičevića iz Gospića.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.