Mobilni sustav za preventivni pregled jetre mjerenjem fibroze metodom transientne elastografije bio je danas na usluzi Gospićanima i svima koji su željeli besplatno obaviti ovaj pregled. Realiziran je u suradnji s Hrvatskim društvom za bolesti jetre “Hepatos”. O svemu nam je više rekla Tatjana Reljić, predsjednica društva „Hepatos“.

Na pregledu koristimo vrlo moderan uređen koji mjeri rizik od ciroze jetre. Laički rečeno: taj uređaj mjeri tvrdoću jetre! Naravno da se ujedno mjeri i masnoća jetre, testiranje na hepatitise. Iako je informacija o ovome pregledu najavljena nekoliko dana ranije, odaziv je bio loš, da nije bilo „padobranaca“ koji su nenavaljeno stigli na ovaj pregled. Ipak je sve prošlo u najboljem redu, rekla nam je predsjkednica društva „Hepatos“.

Elastografija je alternativa biopsiji jetre, to je  (FibroScan®) neinvazivna metoda procjene stupnja oštećenja jetrenog tkiva. Mjerenjem nisko frekventnog zvučnog vala koji se pomiče uzduž jetre, ovaj test bilježi brzinu kojom se zvučni valovi pomiču što korelira sa stupnjem jetrene fibroze. Što je gušće (fibroznije) tkivo, to se zvučni valovi brže miču. Korištenjem ultrazvučne tehnologije ovaj test je brz i bezbolan. Ovo je uređaj koji tijekom 5 – 15 minutnog pregleda na potpuno bezbolan način mjeri elastičnost i utvrđuje stupanj oštećenja jetre.

GS press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.