U Hrvatskoj je prije mjesec dana započela manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ kojom će kroz 21 županiju  Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovirati hrvatske poljoprivredne proizvode, kao i novosti u Programu ruralnog razvoja.

Ovom prigodom danas su mnogi lički poljoprivrednici sudjelovali u radu radionice  održane u dvorani KIC-a Gospić kako bi doznali više o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja, apliciranju za iskorištavanje sredstava iz  različitih fondova te novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Radionice ovoga ciklusa dio su Programa ruralnog razvoja kojega su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razoju. Današnju radionicu vodila je ravnateljica Agencije Matilda Copći s najbližim suradnicima.

Zatim je u prostoru Strukovne škole Gospić održan radni ručak s ministrom Tomislavom Tolušićem na kojem su predstavljeni proizvodi s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med  te brašno i kruh s hrvatskih polja kao i autohtoni proizvodi zaštićeni u EU. Govoreći u ulozi domaćina župan dr. Darko Milinović zahvalio se ministru Tolušiću na stalnoj potpori poljoprivrednicima u ovom dijelu Hrvatske.

-Ovom manifestacijom zapravo pokazujemo put kojim gospodarski kroči Ličko-senjska županija. Ovo je prostor s naglašenim razvojem poljoprivrede jer moram istaknuti broj od 4 660 OPG-a, pa smo po broju stanovnika i OPG-a najbolji u Hrvatskoj. Ličko-senjska županija ima kreditne linije za razvoj OPG-a i ruralnog turizma, tako da u te gospodarske grane ulažemo znatna sredstva, uz subvencioniranu kamatu. Mi se ne bojimo decentralizacije, već naprotiv željno je očekujemo jer ova županija 2,5 puta više izvozi, nego li uvozi. U brendiranju su postognuti  zapaženi rezultati pa je lički krumpirdobio markicu za kvalitetu kao proizvod sa zajamčenim geografskim podrijetlom. Na razini Hrvatsk zaštićena je lička janjetina, a Ličko-senjska županija ulaže znatna sredstva i napore za brendiranje mnoštva autohtonih proiozvoda poput ličke base i sireva, ličkog pršuta, ličke šljivovicu i mnoštvo drugih proizvoda. Na koncu želimo brendirati našu cijelu županiju kao destinaciju s mnoštvom autohtonih proizvoda. O tome govori i projekt „IntegraLika“, istaknuo je župan Milinović. O detaljima i načinima pristupanju brojnim fondovima resornog Ministarstva, kao i načinima stjecanja zaštitnih markica za kvalitetu proizvoda  govorio je državni tajnik Zdravko Barač. Ministar Tomislav Tolušić definirao je detalje projekta „Naše domaće, sada i ubuduće“.

Ministar Tolušić:“Lika je na odličnom zemljopisnom položaju“

-Ovo je način da bismo još jednom promicali kvalitetu domaćih proizvoda. Imamo u ponudi stotine mjera, ali poticaji za domaću proizvodnju moraju biti na prvome mjesto. Vi ste u Lici u odličnom položaju jer blizina mora je element koji treba iskoristiti za plasman robe. Cilj ovoga projekta je i način stvaranja navika da kupujemo što je  naše jer je i najkvalitetnije. Sve odluke koje je doneslo ovo Ministarstvo ide u tom smjeru, ide „na ruku“ našim poljoprivrednicima i vlasnicima OPG-a. Nije isto ako danas u trgovini kupite hrvatsko ili uvozno mlijeko. Prije svega hrvatski su proizvodi neusporedivo kvalitetniji od uvoznih, a kupnjom naših proizvoda mi zapravo pomažemo sebi samima. Zato te proizvode i na ovaj način reklamirao.

Svi zakoni doneseni unatrag godinu dana imaju i  imat će sve bolje pokazatelje. Budući ste vi u Lici okruženi i velikim potrošačima, velika je prednost ovdje proizvoditi vrhunske namirnice i ostale proizvode jer su tu Plitvička jezera, Novalja, Senj, Zadar, Šibenik… To su mjesta koja imaju veliku potražnju, a vrhunska kvaliteta  vaših proizvoda jamstvo su uspješnog plasmana većine onoga što proizvedete, zaključio je ministar Tomislav Tolušić. Na novinarsko pitanje vezano uz prijašnje odredbe zabrane, odnosno naplaćivanja branja šumskih plodova ministar je ponovio kako građani mogu bez naknada brati sve šumsko voće, gljive, šparoge i ljekovito bilje, ali  isključivo u manjim količinama i za svoje potrebe.

Ministar kod župana dr. Milinovića

Ministar Tomislav Tolušić i njegovi suradnici potom su obišli dvadesetak štandova OPG-a i kušali djelić proizvoda koji svojim osobinama , načinom proizvodnje i kvalitetom uistinu višestruko nadmašuju hranu iz uvoza. U dvorani Strukovne škole bili su predstavnici gradona i općina, kao i mnogi privatni poduzetnici. Župan dr. Darko Milinović potom je u svojem kabinetu primio ministra Tolušića i njegove suradnike kako bi ih upoznao s mnogim projektima i pomacima s kojima se Županija zalaže za razvoj poljoprivrede cijeloga područja Ličko-senjske županije, posebno pri razvoju OPG-a.

M.S.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.