Ured za informiranje Europskog parlamenta priredio je danas  u Gospiću  regionalni forum za raspravu “Kako oživjeti Liku: o kružnoj ekonomiji i održivom razvoju”. U dvorani Kulturno-informativnog centra  okupili su se predstavnici jedinica lokalne samouprave, ustanova, poduzeća, a svoj su obol skupu dali učenici i profesori Gimnazije Gospić koji će za nagradu za iskazano znanje uskoro otputovati na sjednicu EU parlamenta u Strasbourg. U ulozi domaćina skup je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Marta Grgurić.

Kružna ekonomija stara je europska novost temeljena prije svega na svrsishodnom  gospodarenju otpadom, čiji je jedan od krajnjih dosega učinkovitija zaštita okoliša, kao i pokretanje gospodarstva i zapošljavanja. Klimatske promjene svakako su dovoljan razlog da bismo se zapitali tko i u kojoj mjeri snosi odgovornost za sve uočljivije poremećaje u svemu što nas okružuje. Ovdje svakako treba napomenuti nekontrolirano korištenje prirodnih resursa, emisiju stakleničkih plinova u atmosferu i sve one korake čiji je glavni cilj gomilanje kapitala i što brža zarada. Činjenica da bacamo gotovo 80 % svih predmeta i dobara koje koristimo  dovoljan su alarm i razlog da bi se u kulturi življenja počeli koristiti novi, obzirniji standardi.

U panel raspravi vezanoj uz kružnu ekonomiju i održivi razvoj Like sudjelovali su Željko Bigović, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ivana Maletić  i Jozo Radoš, zastupnici u Europskom parlamentu i Ivana Rogulj, članica Upravnog odbora Društva za oblikovanje društvenog razvoja (DOOR). Moderator skupa bio je Domagoj Novokmet sa HRT-a.

M. S./GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.