Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi

Služba civilne zaštite Gospić aktivnostima koje je provela 11. i 12. veljače obilježila je Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. U utorak, 11. veljače je u prostorijama Službe civilne zaštite u Gospiću održan radni sastanak kojem su uz predstavnike Službe civilne zaštite Gospić prisustvovali predstavnici Policijske uprave ličko-senjske, Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Gospić,  Javne vatrogasne postrojbe Gospić,  Crvenog križa Gospić i Hitne medicinske pomoći, a sve s ciljem unapređenja rada službi.

Danas su u Gospiću i to na otvorenom prostoru, u park-šumi Jasikovac žurne službe zajedno s učenicima osmih razreda Osnovne škole dr. Jure Turića obilježile Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Obilježavanju broja 112 uz djelatnike Službe civilne zaštite Gospić prisustvovali su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Gospić, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Gospić i pripadnici Crvenog križa Grada Gospića.

U uvodnome dijelu osmašima je rečeno nešto više o samome broju 112 koji je jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj od 11. veljače 2005. godine kada je uspostavljen jedinstveni sustav i broj na koji građani i turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša.

Ove godine su se obilježavanju 15. godišnjice broja 112 pridružili i Grad Gospić i Lička ekološka akcija-LEA koji trenutno u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanicom Gospić provode zajednički projekt “Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“, te su predsjednica Ličke ekološke akcije i predstavnica Grada Gospića upoznale učenike sa samim projektom, ne krijući oduševljenje što se obilježavanje broja 112 održava u park-šumi Jasikovac.

Potom je uslijedio praktični dio, naravno učenicima najzanimljiviji. Učenici su razgledali postave žurnih službi i naučili što to rade policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske, kako izgledaju minsko-eksplozivna sredstva i koje opasnosti vrebaju od istih te kako postupiti u situaciji ukoliko iste nađu negdje u prirodi. Prezentirano im je i što to rade pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, vatrogasci i pripadnici Crvenog križa te koju opremu koriste.

Zatim se svaki razred našao i u realnim situacijama, pa smo tako danas u park-šumi Jasikovac imali prilikom šetnje pronalazak minsko-eksplozivnog sredstva, požar, traganje za osobom i pružanje prve pomoći unesrećenoj osobi, a sve s ciljem kako bi se učenici upoznali s tim što rade žurne službe i da nauče kako postupiti ukoliko bi se našli u takvim situacijama.

Da su učenici proveli jedan zanimljiv i vrlo edukativan dan govore riječi jednog osmaša: „Ja bih svaki dan obilježavao Dan broja 112“.

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.