Trošarina ili globa?

0

Preko noći je baka Bosiljka Kovačević iz sela Visuć kod Udbine postala prava medijska zvijezda. Zatečena je u ilegalnom pečenju rakije  u svojem dvorištu pa jpj je mobilna ekipa Carine Zadar „odrezala“ globu od 600 kuna, plus trošaronu od 1 488 kuna i oduzimanja 54 litre rakije.

Budući da baka ima 1 400 kuna mirovine, trošarinu je platila njezina kćer (58). Tako bi Bosiljka za trošarinu trebala dodati 88,24 kune iznad mirovine. Zanimalo nas je o kakvoj je trošarini riječ kada je  rakija ipak zaplijenjena. Iz Carinske uprave Zagreb stigao nam je  tipično  kancelarijski odgovor:

-EU propisi koji imaju obvezujući značaj zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola, pa i onu za privatne potrebe te propisuju obvezu naplate trošarine (posebnog oblika poreza)  na sve tako proizvedene količine. Svaki nezakonito proizvedeni trošarinski proizvodi, kao u konkretnom slučaju, alkohol, temeljem odredbi EU prisilnih propisa ne može biti vraćen ili na bilo koji način korišten, već se trajno oduzima po sili zakona.

Baki je i bez globe na ovaj način pričinjena šteta od oko  2 700 kuna u vrijednosti zaplijenjene rakije koja joj se trajno oduzima. Unatoč plaćenoj trošarini, ne globi. U ranijem demantiju Carinske uprave uporno se ističe kako baka Bosiljka nije platila globu u iznosu od  1 488,24 kune, nego li trošarinu. Platiš trošarinu i ondqa  ostaneš bez proizvene rakije! ‘Ko nam je kriv-i to je EU!

Zašto je vremešna starica prekršila zakon? Da bi se izvršila prijava pečenja rakije baka Bosiljka ili članovi njezine obitelji prijavu vrše u Carinarnici Gospić. Selo Visuć nalazi se osam kilometara udaljeno od Udbine i još 52 km do Gospića. Oko 120 km u oba smjera. Iz Udbine, kao i iz većine manjih sredina diljem Like, ne postoji javni prijevoz. Onda se javnost začudila kako je časna baka pod stare dane došla u sukob sa zakonom.

U međuvremenu su nam se javili mnogi čitetelji i udruge želeći platiti globu, odnosno trošarinu bake Bosiljke Kovačević.

GS Press

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.