Na jučer održanoj sjednici Skupštine Mreže za održivi razvoj Hrvatske, održane u Velikoj Gorici, voditelj LAG-a Lika  Tomislav Kovačević izabran je za predsjednika ove asocijacije. Kako stoji u priopćenju učinjeno je to zahvaljujući dosadašnjem kvalitetnom radu LAG-a Lika na gospodarskom razvitku Hrvatske te posebno na integralnom gospodarskom razvitku ruralnog područja Like i Primorja. Pri tome je poseban naglasak stavljen na održivi razvoj, pa se  angažman na mjestu predsjednika Mreže za održivi razvoj Hrvatske  nametnuo sam od sebe.

Novoizabrani predsjednik Kovačević navodi kako „održivi razvoj predstavlja filozofiju kontinuiranog gospodarskog, društveno-socijalnog i okolišnog razvoja koji se temelji na održavanju ravnoteže onoga što dajemo i/ili uzimamo iz prirode. Razvoj je nužan i dakako poželjan ali ne smije se odvijati na teret budućih generacija. Čini se da su stari narodi kroz povijest bolje razumjeli smisao ove filozofije i što više, primjenjivali je u praksi. Današnji razvoj koji se odvija koristeći suvremene tehnologije često je samo opravdanje za onu vrstu razvitka koji za sobom vuče štetne posljedice. Radi se samo o nepoznavanju problematike. Premda je održivi razvoj znatno širi pojam od zaštite okoliša s kojim ga neki poistovjećuju, mora se priznati da je razvoj ekološke svijesti prema okolišu, posebno kod mlađih generacija, znatno pridonio shvaćanju nužnosti održivog razvoja. Stoga je kontinuirana edukacija i promjena načina razmišljanja i ponašanja svih aktera društva nužna da bismo današnji život učinili boljim nego što je bio jučer“ rekao nam je  T. Kovačević.

Koncepcija i strategija Like i podvelebitskog Primorja na trenutnom stupnju razvoja odličan su primjer područja koje treba pametno razvijati. Spoj ljepote prirode, čistog zraka, mora, vode i svega što raste na ovom području, najbolje dočaravaju njegove vrijednosti. Tako malo je potrebno da to oplemenimo i iskoristimo kao potencijal gospodarskog razvoja jer ono što je nama svakodnevica, netko drugi spreman je skupo platiti. Neka naš razvitak bude pametan i održiv jer „Zemlju nismo naslijedili od naših predaka, već smo je posudili od naših unuka“.

LAG/GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.