Tijekom proteklog vikenda (13. – 16. listopada 2017. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je jedno kazneno djelo, devet prometnih nesreća, tri narušavanja javnog reda i mira i tri ilegalna prelaska državne granice.

Kriminalitet

U petak u Vrepcu, Grad Gospić, tri nepoznate ženske osobe su iz obiteljske kuće vlasništvo 82-godišnjeg državljana Republike Srbije, otuđile novčani iznos.

Kazneno djelo počinile su tako što su se lažno predstavile kao djelatnice humanitarne organizacije, no ponudile su 82-godišnjaku i masažu, na što je on pristao, i za vrijeme dok ga je jedna masirala, ostale su iskoristile njegovu nepažnju i otuđile novčani iznos.

Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Upozorenja građanima:

 • Prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu;
 • Obično mole za neku pri(pomoć), sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljaju;
 • Žele zadobiti Vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren da uđu u Vaš stan;
 • Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku;
 • Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima;
 • Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi.

Savjeti građanima:

 • Ne puštajte nepoznate osobe u kuću ili stan;
 • Pitajte osobu tko je, otkud dolazi i što hoće od Vas;
 • Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično;
 • Ne nasjedajte na trikove, nesvjestice, malaksavosti, nuđenja na prodaju predmeta, knjiga i slično, prosjačenja i sličnih rizika;
 • Vozilo bez registracijskih oznaka upućuje na prijevarno ponašanje;
 • Zapišite registracijsku oznake vozila, marku, boju i slično;
 • O kretanju sumnjivih osoba izvijestite policiju na 192.

Policija poziva građane na oprez pri puštanju nepoznatih osoba u kuće, te da budu sumnjičavi i provjere tko im je ispred vrata. Bitno je i da ne nasjedaju na trikove jer lako mogu postati žrtvom kaznenog djela, a u slučaju upornosti da netko uđe u stan odmah pozvati 192.

Promet

Jedna prometna nesreća je sa smrtno stradalim osobama, a dogodila se u subotu u 12.15 sati na autocesti A-1, u smjeru Zagreba, na 194 km, kada je za sada neutvrđeni vozač upravljao osobnim automobilom njemačke nacionalne oznake, te iz za sada neutvrđenih razloga skrenuo udesno na meki teren i udario u zemljano uzvišenje, nakon čega se više puta prevrnuo.

Uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu događaja preminuli su 60-godišnji i 67-godišnji njemački državljani, te je naložena obdukcija tijela.

Tri prometne nesreće su s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Otočca, Senja i Karlobaga.

U njima je jedna osoba teško i dvije lakše ozlijeđene.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Korenice (3), Gospića (1) i Senja (1).

Ilegalni prelasci državne granice

Tijekom proteklog vikenda evidentirana su tri ilegalna prelaska državne granice i to:

 • u subotu u mjestu Željava, Općina Plitvička Jezera, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su 38-godišnjeg i 43-godišnjeg državljana Alžira, za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku;
 • u nedjelju u mjestu Željava, Općina Plitvička Jezera, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su 26-godišnjeg, 23-godišnjeg i 22-godišnjeg državljana Albanije, za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku;

S obzirom da su zatražili azil u Republici Hrvatskoj, isti će biti predani djelatnicima Centra za tražitelje azila u Zagrebu.

 • u subotu u mjestu Nebljusi, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su 26-godišnjeg, 27-godišnjeg i 28-godišnjeg državljana Albanije za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku. Oni su uhićeni i uz optužni prijedlog privedeni nadležnom prekršajnom sudu.

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.