Tijekom proteklog vikenda (18.-21. svibnja 2018. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je jedno kazneno djelo, šest prometnih nesreća, prekršaj zlouporabe droga, jedan pronalazak minsko eksplozivnog sredstva i jedna dragovoljna predaja streljiva.

Kriminalitet

Noću 18./19. svibnja 2018. godine, na odmorištu na autocesti A-1 u smjeru juga, nepoznati počinitelj provalio je u kamper vozilo njemačkih nacionalnih oznaka, iz kojeg je otuđio novac i osobne dokumente, u vlasništvu četiri njemačka državljana.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Savjetujemo građanima da:

  • ne ostavljaju novac i druge vrijedne stvari na vidljivim mjestima u vozilu,
  • u slučaju udaljavanja od vozila provjere da li su prozori na njihovom vozilu zatvoreni i vozilo zaključano,
  • novac i druge vrijedne stvari uvijek budu uz njih, pa tako i za vrijeme odmaranja,
  • u slučaju počinjenja takvog kaznenog djela, da ŽURNO izvijeste policiju pozivom na broj 192.

 Promet

Jedna prometna nesreća je s ozlijeđenim osobama, a dogodila se jučer u 9.25 sati na autocesti A-1, u smjeru juga, na 175 km kod odmorišta Lički Osik, kada je 59-godišnjak iz Zagreba, upravljajući osobnim automobilom zagrebačke registracijske oznake, iz za sada neutvrđenih razloga udario u razdjelnu ogradu od koje se odbio i udario u osobni automobil njemačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 24-godišnji njemački državljanin.

Vozač i 54-godišnja putnica iz osobnog automobila zagrebačke registracijske oznake teško su ozlijeđeni i zadržani na liječenju, ona u KBC Rijeka, on u KBC Zagreb.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Otočca (3), Korenice (1) i Senja (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je ukupno 59 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 5 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer na autocesti A-1, u smjeru Splita, na 197 km, kod 51-godišnjeg hrvatskog državljanina (1.86 g/kg).

Najveća utvrđena brzina kretanja od 220.5 km/h izmjerena je u subotu na autocesti A-1, u smjeru Splita, između čvora Gospić i Zira, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 32-godišnji hrvatski državljanin upravljao motociklom zagrebačke registracijske oznake. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „A“ kategorije na teritoriju RH u trajanju od jednog mjeseca.

Ponovo apeliramo na sve koji uživaju u vožnji motociklom da ne pridonose crnim brojkama nego da poštujući propise, defenzivnom vožnjom i promišljanjem, u prvom redu o sebi samima, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, pomognu da svako njihovo putovanje završi sretno na željenom odredištu.

Zlouporaba droga

Noćas u Prijeboju, policijski službenici su u redovnoj kontroli prometa, zatekli 26-godišnjaka iz Omiša, u nezakonitom posjedovanju 1.5 grama praškaste materije karakterističnog izgleda za drogu tipa kokain, koja je uz potvrdu o oduzimanju predmeta od istog oduzeta.

Protiv njega će nadležnom prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog.

Pronalazak minsko-eksplozivnog sredstva i dragovoljna predaja streljiva

U petak su evidentirani pronalazak minsko eksplozivnog sredstva i dragovoljna predaja oružja:

u Kvartama, Općina Perušić, na otvorenom prostoru u travi je pronađena jedna ručna bomba,

u Brinju je građanin dragovoljno predao 112 komada raznog streljiva.

Policijski službenik protueksplozijske zaštite ove policijske uprave navedena minsko-eksplozivna sredstva je izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

 Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.