Tijekom proteklog vikenda evidentirano je 1 kazneno djelo, 11 prometnih nesreća, 2 narušavanja javnog reda i mira i dragovoljna predaja minsko-eksplozivnih sredstava

0

Tijekom proteklog vikenda (21. – 24. prosinca 2018. godine) na području Policijske prave ličko-senjske evidentirano je jedno kazneno djelo, 11 prometnih nesreća, dva narušavanja javnog reda i mira i dragovoljna predaja minsko-eksplozivnih sredstava.

Kriminalitet

U razdoblju od 1. do 22. prosinca 2018. godine u Brloškoj Dubravi, nepoznati počinitelj provalio je u nenastanjenu kuću u vlasništvu 83-godišnjaka iz Otočca, iz koje je otuđio razni alat.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava.

 Promet

Dvije prometne nesreće su s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Otočca i Korenice. U njima je jedna osoba teško, a dvije lakše ozlijeđene.

U petak, 21. prosinca u 18.31 sati na autocesti A-1, u smjeru Zagreba, u tunelu Brinje, dogodila se prometna nesreća kada je 32-godišnjak iz Starih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom zagrebačke registracijske oznake, iz za sada neutvrđenih razloga, izgubio nadzor nad upravljačem i udario prednjom stranom automobila u betonski rubnjak. Vozač je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Ogulinu.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (4), Otočca (2), Korenice (2) i Senja (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđena su ukupno 124 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 3 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer na području Gospića (1.77 g/kg) kod 20-godišnjeg hrvatskog državljana.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 190 km/h izmjerena je u subotu na autocesti A-1, u smjeru Splita, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 46-godišnji njemački državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 1 mjeseca.

Javni red i mir

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su tučnjavom na području Gospića i držanjem životinja bez nadzora na području Korenice.

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima. 

Dragovoljna predaja minsko-eksplozivnih sredstava

U subotu je u Korenici, na Trgu Svetog Jurja u vremenu od 9 do 13 sati u sklopu operativne akcije „Mir i dobro“ provedena i akcija „Manje oružja, manje tragedija“ kojom prilikom su policijski službenici dijelili građanima informacije o dragovoljnoj predaji oružja, te kako spriječiti zlouporabu oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Istoga dana dva građana izrazila su želju za dragovoljnom predajom, te je predano 24 komada raznog streljiva, ručna bomba, pištolj ručne izrade, cijev vojne puške, cijev puškomitraljeza, što je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Kako bi neželjene posljedice eliminirali ili barem smanjili na minimalan broj, pozivamo građane koji legalno posjeduju vatreno oružje da ga čuvaju, nose i uporabljuju na zakonit način, vodeći računa o sigurnosti sebe i drugih osoba, a posebno djece, dok građane koji neovlašteno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva pozivamo da ih dragovoljno predaju bez bojazni za moguće sankcije.

Također pozivamo građane na suradnju i primjereno ponašanje u ozračju mira i dostojanstva, kako u blagdanskom razdoblju ne bi morali poduzimati represivne mjere, te im savjetujemo:

  • Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Nikada ne izrađujte pirotehnička sredstva prema „recepturi“ s interneta!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Naglašavamo da je najbolja prevencija od neželjenih posljedica  nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, a samim time će i proslava blagdana biti ljepša, ugodnija i svečanija.

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here