Tijekom proteklog vikenda evidentirano 6 prometnih nesreća, 38 požara i dragovoljna predaja oružja

0

Tijekom proteklog vikenda (1. – 4. ožujka 2019. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je šest prometnih nesreća, 38 požara i dragovoljna predaja oružja.

Promet

Jedna prometna nesreća je s lakše ozlijeđenom osobom, a dogodila se na području Gospića.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Otočca (3) i Gospića (2).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđena su 64 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 4 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u jučer u Senju (1,59 g/kg), kod 36-godišnjeg hrvatskog državljanina. On je isključen iz prometa i protiv njega je podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Požari

Proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je 37 požara na otvorenom prostoru i  jedan požar na objektima.

Izdvajamo požar staje, garaže, te krovišta kuće vlasništvo 70-godišnjakinje iz Čovića, do kojeg je došlo kada je ista palila granje u blizini svoje kuće, pri čemu se vatra proširila na suhu travu kojom prilikom je zahvatila i navedene objekte koji su u požaru u potpunosti izgorjeli.

Oprez pri spaljivanju korova!

Uvjeti i način spaljivanja trave, korova ili drugog biljnog otpada, regulirani su županijskom Odlukom o uvjetima paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru na području Ličko-senjske županije, kojom je propisano da je tijekom godine, osim u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, dozvoljeno paljenje vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru, uz odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe ili nadležnog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Prije paljenja vatre ili drvenog ugljena na otvorenom prostoru potrebno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine ili objekte, a naročito:

 • tvari koje se spaljuju moraju se pomaknuti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih, građevinskih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti;
 • oko mjesta paljenja potrebno je očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje 3 metra;
 • ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za početno gašenje požara;
 • uz mjesto loženja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopata, metlanice, grablje, voda i dr.), a količina i broj istih mora odgovarati količini tvari i veličini površine koja se spaljuje;
 • paljenje poduzimati za mirna vremena;
 • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti, te o tome izvijestiti davatelja odobrenja.

S obzirom da mala vatra može imati velike posljedice, apeliramo na sve građane:

 • pridržavajte se zakonskih odredbi,
 • ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima,
 • ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora,
 • ne uništavajte prirodu i okoliš,
 • ukoliko dođe do nekontroliranog širenja vatre odmah obavijestite vatrogasce na broj telefona 193, policiju na broj 192 ili nazovite 112 Jedinstveni europski broj za hitne službe.

Policija i sustav civilne zaštite pozivaju građane da se suzdrže od spaljivanja korova kao i bilo kakvog drugog spaljivanja ili radnji koje bi mogle dovesti do požara koji bi se uslijed vremenskih neprilika mogli proširiti na veće područje te ugroziti sigurnost građana i njihove imovine.

Dragovoljna predaja oružja

U subotu je u građanka s područja Crikvenice čisteći svoju stariju kuću u mjestu Prizna, Grad Senj, pronašla i dragovoljno predala pušku i 10 komada streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Gs Press /  PU ličko-senjske

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here