Tijekom proteklog vikenda (27.-30. travnja 2018. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su dva kaznena djela, devet prometnih nesreća, tri narušavanja javnog reda i mira i dvije dragovoljne predaje oružja.

Kriminalitet

Policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom iz Jezerana, Općina Brinje, zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krađe.

On se sumnjiči da je u razdoblju od 15. listopada do 23. prosinca 2017. godine u šumskom predjelu Jezerana posjekao i otuđio 142 stabla bukve, javora i graba, oštetivši pravnu osobu sa sjedištem u Brinju.

Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Policijski službenici Policijske postaje Karlobag dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom iz Konjščine zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede.

Sumnjiči se da je u petak u kući u Lukovom Šugarju, fizički napao 46-godišnjaka iz Funtane, zadavši mu udarac šakom u glavu, od kojeg je 46-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede okvalificirane u Općoj bolnici u Gospiću.

Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Promet

Četiri prometne nesreće su s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Karlobaga (2), Korenice (1) i Senja (1). U njima su četiri osobe teško i jedna lakše ozlijeđena.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (2), Korenice (2) i Karlobaga (1).

Izdvajamo prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama:

  • u subotu u 11.15 sati na državnoj cesti broj 8, u Barić Dragi, Općina Karlobag, dogodila se prometna nesreća kada je 55-godišnji američki državljanin upravljajući motociklom, iz smjera Karlobaga u smjeru Zadra, te prilikom izlaska iz njemu desnog nepreglednog oštrog zavoja uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i sletio izvan kolnika. On je teško ozlijeđen, te je zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Zadru.
  • u subotu u 15 sati na državnoj cesti broj 1, u Prijeboju, dogodila se prometna nesreća tada je 31-godišnjak iz Gradine Koreničke, upravljajući osobnim automobilom gospićke registracijske oznake iz za sada neutvrđenog razloga, izgubio kontrolu nad automobilom i sletio van kolnika. On je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Karlovcu.
  • jučer u 10.55 sati na državnoj cesti broj 8, u Moštini, Općina Karlobag, dogodila se prometna nesreća kada je 53-godišnji mađarski državljanin upravljajući motociklom mađarske nacionalne oznake, iz smjera Karlobaga u smjeru Zadra, uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik. Vozač i 51-godišnja putnica teško su ozlijeđeni i zadržani na liječenju u Općoj bolnici u Zadru. Zbog izazivanja prometne nesreće protiv vozača će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je ukupno 113 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 3 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u petak u Otočcu, kod 27-godišnjeg hrvatskog državljanina (1.56 g/kg).

Javni red i mir

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su na području Gospića drskim ponašanjem (1) i tučnjavom (1), te tučnjavom na području Korenice (1).

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima.

Izdvajamo događaj koji se dogodio u subotu u Širokoj Kuli oko 11.20 sati kada je  više osoba fizički napalo 35-godišnjaka iz Široke Kule, 27-godišnjaka iz Gračaca, 43-godišnjaka i 40-godišnjakinju iz Štikade, koji su lakše ozlijeđeni. U tijeku je kriminalističko istraživanje i traganje za počiniteljima s obzirom da su počinitelji napustili mjesto događaja.

Dragovoljna predaja oružja

Tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije dragovoljne predaje streljiva:

  • u petak u Gospiću građanin je pronašao 511 komada streljiva, a u subotu u Korenici je predano 10 komada raznog streljiva.

Navedeno streljivo je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.   

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here