Tijekom proteklog vikenda 6 prometnih nesreća, ne spominju se konji!?!

0

Tijekom proteklog vikenda (11. – 14. siječnja 2019. godine) na području Policijske prave ličko-senjske evidentirano je jedno kazneno djelo, šest prometnih nesreća i dva narušavanja javnog reda i mira.

Kriminalitet

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom iz Petrinje zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Sumnjiči se da je na svoje osobno vozilo stavio ne pripadajuće registarske pločice, te ih koristio na navedenom vozilu za sudjelovanje u prometu.

Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 Promet

Dvije prometne nesreće su sa smrtno stradalim osobama, a dogodile su se:

  • u subotu, 12. siječnja u 10 sati u mjestu Jelvica, Općina Brinje, na nerazvrstanoj asfaltiranoj cesti ispred kbr. 19, kada je 30-godišnjak iz Ogulina, upravljajući teretnim automobilom ogulinske registracijske oznake, započeo radnju kretanja unaprijed automobilom i prešao preko djeteta (2016.) koje se za sada na neutvrđen način našlo u blizini automobila izvan vidnog polja vozača. Dijete je uslijed zadobivenih ozljeda preminulo na putu do Hitne medicinske pomoći.
  • u nedjelju, 13. siječnja u 11.30 sati na lokalnoj cesti 59013 u Hrvatskom Polju, Grad Otočac, kada je 84-godišnjak iz Senja, prije stjecanja prava na upravljanje upravljao neregistriranim traktorom iz smjera Crnog Kala u smjeru Hrvatskog Polja, te je iz za sada neutvrđenog razloga desnim kotačima prešao van kolnika i izgubio nadzor nad traktorom i sletio 30 metara ispod razine kolnika i udario traktorom u stablo šljive, uslijed čega je ispao iz traktora i na mjestu događaja smrtno stradao.

Jedna prometna nesreća je s ozlijeđenom osobom, a dogodila se na području Novalje. U njoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (2) i Otočca (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

 U tom periodu utvrđeno je ukupno 16 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 4 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

 Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer u Staroj Novalji (2.31 g/kg) kod 50-godišnje hrvatske državljanke.

U petak su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji sa Mobilnom jedinicom prometne policije, na autocesti A-1 na odmorištu Lički Osik, u smjeru sjevera, proveli pojačani nadzor prometa, a sve s ciljem podizanja opće razine sigurnosti, prevencije i sprečavanja činjenja prekršaja i kaznenih djela te pronalaska osoba, roba i predmeta koje se dovode u vezu s izvršenjem prekršaja i kaznenih djela.

Tijekom provođenja preventivno-represivne akcije utvrđen je 31 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega 10 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i šest prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

I ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno da:

– brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,

– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

– koriste sigurnosni pojas na prednjim i stražnjim sjedalima u vozilu,

– koriste zaštitnu kacigu,

– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

– ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu,

– ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ako ga već moraju koristiti da to čine pomoću naprave koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke,

– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite odjeću svjetlijih boja,

– biciklisti, budite propisno označeni, (preporučamo da budete što vidljiviji, odnosno označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje van naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti,

– mopedisti i motociklisti – vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlom tijekom cijele godine, koristite propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, ali i drugu motociklističku opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme, rukavice), krećite se dopuštenim brzinama, tijekom vožnje u skupini – krećite se jedan iza drugog, ne precjenjujte vlastite mogućnosti, odnosno ne podcjenjujte opasnosti u prometu.

Javni red i mir

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su svađom i vikom na području Gospića i Donjeg Lapca.

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima.

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.