U Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u Smiljanu nastavljeno je danas obilježavanje 160. obljetnice rođenja jednog od najvećih svjetskih genija. Tijekom znanstvenog simpozija održanog u dvorani Centra predavali su mnogi ugledni predavači, kako bi prenijeli neke od najvećih Teslinih izuma, a potom su održane radionice na kojima su studenti sa Fakulteta elektrotehnike i računalstva iz Zagreba prezentirali svoje izume.

Na samom činu otvaranja govorila je u ime domaćina ravnateljica Muzeja Like Gospić prof. Vesna Bunčić. Prvih 10 godina rada MC „Nikola Tesla“ oslikala je kao postupno, ali sve intenzivnije otvaranje ove ustanove prema svijetu, pri čemu se puno učinilo u smislu brendiranja Teslinih postignuća i  imena genija rođenom u malenom Smiljanu pored Gospića. Suorganizator obilježavanja 160. obljetnice Teslina rođenja je Grad Gospić pa je  čin otvaranja simpozija pripao je gradonačelniku Grada Gospića Petru Krmpotiću.

-Prije dvije godine vodile su se u Hrvatskom sabora dosta jalove rasprave oko Teslina imena i njegovog brendiranja. Slično je u nekoliko navrata bilo i na Gradskom vijeću grada Gospića. Sada bi naš najveći problem trebao biti povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić, rad Frana Kršinića. Za to je već odabrana lokacija ispred zgrade KIC-a. U dogovoru smo sa Ministarstvom kulture jer želimo da budući kompleks sadržajno i estetski bude u skladu s imenom i djelom našeg velikog sugrađanina. Ono što će danas reći struka jest to da vrijeme prolazi, a djela Nikole Tesle stalno dobivaju na važnosti. Iznimna djela koja je ostavio čovječanstvu uvijek su aktualna, ona ne blijede. Rođen je ovdje u Smiljanu, a njegovi izumi pripadaju svjetskoj ostavštini. Građani Gospića su iznimno ponosni na Teslu jer je rođen ovdje, a prvi kontakti sa učenjem i prva otkrića polaze upravo iz Gospića, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Skup je pozdravio i dekan FER-a prof. dr. Mislav Grgić koji je potom održao i prvo predavanje na ovome simpoziju.

GS Press / Nikola Mraović

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.