Tijekom proteklog vikenda (8. – 11. veljače 2019. godine) na području Policijske prave ličko-senjske evidentirano je jedno kazneno djelo, pet prometnih nesreća, jedno narušavanje javnog reda i mira i dragovoljna predaja streljiva.

Kriminalitet

Policijski službenici Policijske postaje Novalja dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom iz Novalje zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krađe.

Sumnjiči se da je u razdoblju od 24. siječnja 2018. godine do 14. siječnja 2019. godine u Novalji, iz stana otuđio novac u vlasništvu 23-godišnjakinje iz Novalje.

Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Promet

Jedna prometna nesreća je s ozlijeđenom osobom, a dogodila se u petak u 17. 30 sati na dionici državne ceste 25, u Budaku, Grad Gospić, kada je nepoznati vozač upravljajući osobnim automobilom varaždinske registracijske oznake, iz smjera Gospića u smjeru Ličkog Osika, pretjecao iako je na tom mjestu prometnim znakom zabranjeno pretjecanje zbog nepreglednosti i tako izazvao neposrednu opasnost za osobni automobil zadarske registracijske oznake, koji se kretao iz smjera Ličkog Osika, a kojim je upravljao 22-godišnjak iz Gračaca, koji je  u cilju izbjegavanja neposredne opasnosti skrenuo udesno van kolnika i udario u stablo trešnje, a potom u stup niskonaponske električne mreže.

On je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Zadru.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Otočca (2), Gospića (1) i Korenice (1).

U subotu su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji sa Mobilnom jedinicom prometne policije i Inspekcije cestovnog prometa Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture, na autocesti A-1 na odmorištu Brloška Dubrava, u smjeru sjevera, proveli pojačani nadzor prometa, a sve s ciljem podizanja opće razine sigurnosti, prevencije i sprečavanja činjenja prekršaja i kaznenih djela te pronalaska osoba, roba i predmeta koje se dovode u vezu s izvršenjem prekršaja i kaznenih djela.

Tijekom provođenja preventivno-represivne akcije utvrđena su 32 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i dva prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđena su ukupno 64 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 5 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. 

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u nedjelju u Udbini (2.01 g/kg) kod 45-godišnjeg hrvatskog državljana.

Temeljem članka 137. stavka 1. Prekršajnog zakona, protekli vikend je smješten jedan vozač u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 236 km/h izmjerena je u nedjelju na autocesti A-1, u smjeru Splita, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 38-godišnji albanski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na teritoriju RH u trajanju od 1 mjeseca.

Javni red i mir

Narušavanje javnog reda i mira počinjeno je držanjem životinja bez nadzora na području Otočca. Počinitelju će biti uručeno izviješće o počinjenom prekršaju.

Dragovoljna predaja streljiva 

U petak je građanin s područja Otočca dragovoljno predao 58 komada raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.   

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.        

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.                                                                        

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.