Kao i svake godine Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije obilježio je  Svjetski dan zdravlja. Ovim povodom organizirani su štandovi na Trgu Stjepana Radića u Gospiću i na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku. Ovaj dan obilježava se svake godine s ciljem promocije zdravlja te preventivnog djelovanja. U fokusu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je depresija kao sveprisutni javnozdravstveni problem današnjice. Cilj akcija je  javnozdravstvenom akcijom doprinijeti jačanju svijesti o depresiji kao bolesti kod koje je izražen trend daljnjeg porasta broja oboljelih.

Na štandovima su  sudjelovali stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Doma zdravlja Gospić i Opće bolnice Gospić. Bili su tu liječnici specijalisti interne medicine, školske medicine, ginekologije, medicinske sestre, psiholog… Između ostaloga savjetovati su građane o prevenciji depresije te važnim sastavnicama zdravog stila života – zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti. Tijekom akcije građanima su mjereni  krvni tlak i šećer u krvi. Također je bilo govora o nacionalnim preventivnim programima ranog otkrivanja raka debelog crijeva, dojke i vrata maternice. Izložena velika maketa debelog crijeva ilustrirala je bolesti vezane uz taj dio probavnog trakta. Bilo je riječi i s područja prevencije ovisnosti o alkoholu i drogama.

Priređeno je i stručno izlaganje o problemima depresivnosti i povezanosti s alkoholizmom za članove Kluba liječenih alkoholičara  Gospić.

Gs Press/ LSŽ / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.