SVIBANJ – MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA

Ličko – senjski vatrogasci tradicionalno obilježavaju “Svibanj – mjesec zaštite od požara“, a posebno Dan vatrogastva, ujedno i dan Sv. Florijana – nebeskog zaštitnika vatrogasaca koji se u vatrogasnim organizacijama slavi 04. svibnja.

Raznim prezentacijama, pokaznim vježbama i ostalim aktivnostima vatrogasci tijekom mjeseca svibnja tradicionalno prezentiraju svoj rad, tehniku, opremu i znanja s kojim raspolažu, a isto će učiniti i ove godine na prostoru gradova i općina s područja Ličko – senjske županije.

Ovim putem vatrogasci žele pozvati građanstvo ili štićenu javnost da im se pridruže u aktivnostima koje provode i na taj način sudjeluju u mijenjanju sveopće svijesti o vatrogastvu i važnosti zaštite od požara u društveno – gospodarskim okvirima.

Slijedom navedenog, mjesec zaštite od požara obilježiti će se sljedećim aktivnostima:

Povodom Dana vatrogastva i dana Sv. Florijana, župan Ličko – senjske županije Milan Kolić u petak, 05.05.2017. s početkom u 11,00 sati upriličiti će svečani prijem izaslanstva Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije u Kabinetu župana, dr. Franje Tuđmana 4 u Gospiću.

GRAD GOSPIĆ

Na području Grada Gospića, u srijedu 03.05.2017. biti će izvedena atraktivna pokazna vatrogasna vježba gašenja požara otvorenog prostora “Klanac 2017.“ s početkom u 10, 00 sati u kojoj će sudjelovati JVP Gospić i DVD Pazarišta. Vježba će se održati kod osnovne škole u Klancu.

Dan vatrogastva i dan Sv. Florijana gospićki vatrogasci obilježiti će Svetom misom u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću s početkom u 10,00 sati a nakon Svete mise biti će upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje, nakon čega će gradonačelnik Grada Gospića sa suradnicima upriličiti svečani prijem za vatrogasce u prostorima JVP Gospić.

GRAD OTOČAC

Povodom Dana vatrogastva i dana Sv. Florijana, gradonačelnik Grada Otočca u 9,00 sati upriličiti će prijem za otočke vatrogasce u Uredu gradonačelnika. U periodu od 10,00 do 14,00 sati DVD Otočac će ugostiti polaznike Dječjeg vrtića “Ciciban“, Osnovne škole “Zrinskih i Frankopana“ i Srednje škole Otočac dok će DVD Sinac organizirati prijem za učenike Područne škole Sinac.

Dana 05.05.2017. predviđen je početak osposobljavanja za zvanje vatrogasac u okviru VZG Otočac.

U nedjelju, 07.05.2017. održati će se centralna proslava i obilježavanje dana Sv. Florijana u okviru II. požarnog područja – Otočac (DVD Otočac, DVD Sinac, DVD Kuterevo, DVD Brinje i DVD Vrhovine) koje organizira Vatrogasna zajednica Grada Otočca. Proslava će se održati u Sincu u periodu od 10,00 -15,00 sati prema sljedećem programu:

 • 10,00 – 10,30 sati -okupljanje učesnika i građana na Trgu prijateljstva u Sincu
 • 11,00 sati – Sveta misa u crkvi Sv. Ilije proroka u Sincu
 • 11,45 sati – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća za poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje na centralnom križu mjesnog groblja u Sincu
 • 12,00 sati – Pokazna vatrogasna vježba “Sinac 2017.“
 • 13,00 sati – Ručak za učesnike, uzvanike i građane

Dana 17.05.2017. na trgu dr. Dražena Bobinca u jutarnjim satima predviđena je smotra vatrogasne tehnike i opreme VZG Otočac.

Tijekom mjeseca svibnja vatrogasci DVD-a Otočac posjetiti će Područne škole u Kompolju, Švici i Prozoru, članovi DVD-a Sinac Područne škole u Sincu i Ličkom Lešću dok će članovi DVD-a Kuterevo posjetiti Područnu školu Kuterevo O.Š. Zrinskih i Frankopana Otočac.

GRAD SENJ

Senjski vatrogasci obilježiti će Dan vatrogastva i dan Sv. Florijana Svetom misom u  katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svečanim prijemom vatrogasaca u Uredu gradonačelnika Grada Senja.

Tijekom mjeseca svibnja senjski vatrogasci će posjetiti dječji vrtić “Travica“ u Senju i osnovnu školu S.S. Kranjčevića Senj, a prigodno će sudjelovati i u tematskoj emisiji na Radio Senju.

GRAD NOVALJA

04.05.2017. u 19,00 sati – Sveta misa za vatrogasce u crkvi Majke Božje od Ružarija u Novalji

06.05.2017. u 11,00 sati – svečanost otkrivanja kapelice i spomenika Sv. Florijanu na prostoru DVD-a Novalja

OPĆINA PLITVIČKA JEZERA

Plitvički vatrogasci obilježiti će Dan vatrogastva i dan Sv. Florijana  uz sljedeći program:

 • 10,30 sati – Okupljanje i postrojavanje vatrogasaca na vježbalištu JVP Plitvička Jezera
 • 11,00 sati – Sveta misa u crkvi Svetog Jurja u Korenici
 • 11,45 sati – Defile vatrogasnih vozila središtem Korenice
 • 12,15 sati – Prezentacija vatrogasne opreme i tehnike, pokazne vježbe (dvorište osnovne škole)
 • 13,00 sati – Ručak za uzvanike i vatrogasce

OPĆINA BRINJE

Dobrovoljno vatrogasno društvo Brinje povodom Svibnja – mjeseca zaštite od požara organizirati će sljedeće aktivnosti:

 • svibnja 2017. u 10,00 sati – posjet učenika 1. i 2. razreda osnovne škole “Luka Perković“ DVD-u Brinje
 • svibnja 2017.

17,00 sati – polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod centralnog križa na mjesnom groblju u Brinju

18,00 sati – Sveta misa povodom blagdana Sv. Florijana

 • svibnja 2017. u 10,00 sati – posjet polaznika dječjeg vrtića “Tratinčica“ DVD-u Brinje
 • Tijekom mjeseca svibnja članovi DVD-a Brinje prezentirati će rad vatrogasaca višim razredima osnovne škole pod radnim nazivom “Zašto želim biti vatrogasac?“.

Ličko – senjski vatrogasci pozivaju građane da se pridruže obilježavanju Svibnja – mjeseca zaštite od požara.

Vatrogasna zajednica Ličko – senjske županije svim vatrogascima želi sretan Dan vatrogastva i blagdan Svetog Florijana  – nebeskog zaštitnika hrvatskih vatrogasaca.

“Vatru gasi, brata spasi“

Gs Press

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.