Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na konferenciji za medije da se zbog koronavirusa uvode nove mjere zaštite. Mjere se odnose na strožu kontrolu na granicama, ali i zabranu okupljanja većeg broja ljudi.

Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio je da svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz država gdje su žarišta zaraze koronavirusom moraju biti u obveznoj karanteni 14 dana, te da se odgode svi skupovi na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.

Božinović je rekao da će strani državljani koji ulaze u Hrvatskoj iz žarišta zaraze biti u obveznoj karanteni 14 dana, a hrvatski državljani će dobiti rješenje za samoizolaciju. Također, predlaže građanima da odgode putovanja u zemlje zahvaćene koronavirusom.

Božinović je istaknuo da treba odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi, a organizatori okupljanja koja će se eventualno održati dužni su osigurati najviše najviše higijenske standarde, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima.

Također, svim sudionicima treba dati jasnu uputu da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta.

Božinović poručuje i da ljudi koji imaju respiratorne bolesti i povišenu temperaturu ne trebaju dolaziti na takve manifestacije, a prije početka manifestacije organizator će morati dobiti suglasnost od županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog zavoda za javno zdravstvo.

Ravatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da strani državljani koji dolaze u Hrvatsku iz pogođenih područja i odbiju ići u karantenu, bit će vraćeni u svoju zemlju. ”Mi i dalje imamo građane iz Italije koji dolaze kod nas. Zato smo uveli strože mjere kontrole. Dosad su bili dužni javiti se epidemiologu, ali sada će ići u karantenu i oni će s time biti upoznati. Ukoliko to odbiju, vratit će ih se u njihovu državu”, poručio je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je na konferenciji za medije da se epidemiološka situacija u Europi pogoršala. ”Što se tiče mjera koje se odnose na održavanje skupova, više zemalja je tu mjeru već uvelo. Mi još uvijek imamo dobru situaciju, ali smatramo da je sada dobar trenutak da spriječimo širenje bolesti kada imamo mali broj oboljelih i njihovi su kontakti pod kontrolom”, kazao je Capak.

”Ono što je dobro u ovoj situaciji je da se epidemija tamo gdje je počela ona i smanjuje”, zaključio je ministar unutarnjih poslova.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da u Hrvatskoj nema novoboljelih od koronavirusa. ”Odliučili smo se za ovaj dodatni paket kao preventivnu mjeru. Dosad je testirano 344 ljudi, a još je 8 testova u izradi. Pod nadzorom je 4737 ljudi”, rekao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da je stanje troje pacijenata u Hrvatskoj za koje su u nedjelju izvijestili da su lošije od ostalih nepromijenjeno. ”To je normalno za infektivne bolesti”, rekla je Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš ranije je rekao je da oni nisu jako loše. ”Njima su CT-om na plućima pronađene promjene koje nisu bile vidljive RTG-om”, objasnio je ministar za DNEVNIK.hr. Kaže da se njihovo stanje prati, a da je jednom pacijentu danas znatno bolje. (V.P./Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.