foto M.S.

Šesti po redu Dan ličkog krumpira održan danas u Lovincu najbolje je ilustrirao direktor tvrtke „Agro-Velebii“ Nikola Vikadović rekavši kako je krumpir hranitelj mnogih generacija Ličana, namirnica koja se gotovo svakodnevno nalazi na našim stolovima.
Priredba koju su zajedničkim snagama organizirali Općina Lovinac i „Agro-Velebit“ ponovno je privukla mnoštvo posjetitelja tako da se važnost ove manifestacije ogleda u više aspekata: tradicijskom, kulinarskom, gospodarskom, turističkom i kulturnom smislu. Voditeljica programa Ana Miletić u uvodnom je dijelu svima zaželjela dobrodošlicu, a među uzvanicima su bili župan dr. Darko Milinović, direktor HEP-a Nikola Šulentić, gospodarstvenik Goran Štrok, ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević, saborski zastupnik Marijan Kustić, delegacija iz naselja Hercegovci kod Bjelovara, članovi Općinskog vijeća Općine Lovinac na čelu s predsjednikom Josipom Vrkljanom, kao i predstavnici mnogih Općina iz Ličko-senjske županije.
Moderator programa Siniša Cmrk je u vragolasto-teatralnom stilu najavio načelnika Općine Lovinac Ivana Miletića kao budućeg ministra demografije! Miletić je podsjetio na napore da ovo područje RH bude jezgro novog uspona u proizvodnju krumpira.

-Zato smo 2013. osnovali „Agro-Velebit“ da bismo i na ovaj način potvrdili naše opredjeljenje i ponovnu dominaciju krumpira kao prevažne namirnice. Tako smo nastojali barem djelomično oporaviti ratom uništeno gospodarstvo na ovim prostorima. Trud se isplatio, sa značajnim rezultatima u uzgoju krumpira. Tako se do danas „Agro-Velebit“ pretvorio u vodećeg proizvođača krumpira u Lici. Zato se posebno zahvaljujem direktoru i vizionaru Nikoli Vidakoviću čiji je tim iz ničega stvorio respektabilno poduzeće, rekao je između ostaloga načelnik Miletić koji se zahvalio svim OPG-eima s ovih prostora.

Direktor Vidaković je skromno istaknuo važnost ove manifestacije i zahvalnost svima koji su pomogli da se krumpir slavi na ovako dostojan način.

-Ove smo godine dosegli magičnu brojku od tisuću tona proizvedenog krumpira. Naša obveza i misija je stvoriti prepoznatljiv i jak brend koji će gospodarski podići našu Liku. Uvjeren sam da smo u tom smislu na dobrom putu!
Nazočne je pozdravio i župan dr. Darko Milinović.
-Ovdje su mnogi OPG-i, KUD-ovi, stariji i oni malo mlađi. Svima čestitam na ovako dobroj organizaciji. Krumpir je lički brend, lička janjetina je brendirana na nivou Hrvatske. Ličko-senjska županija je samo ove godine uložila 266 milijuna kuna u brojne projekte. Pomažemo svima koji svoje proizvode žele brendirati svoje proizvode. Ovdje sam sreo Dalmaciju, Slavoniju koje su se stopile s Likom. To je dokaz da će Lika malim, ali sigurnim koracima grabiti naprijed. Svakako je najveći problem demografska slika. Upravo zahvaljujući poduzetničkim koracima Ličko-senjska županija danas ima oko 5000 OPG-a, a broj grla stoke je sada već premašio brojke od prije rata. Zato su poljoprivreda i turizam naša budućnost, ustvrdio je župan Milinović i posebno pozdravio poduzetničke korake hoteljera Gorana Štroka koji u Lovincu gradi naselje za elitni turizam.
Sve nazočne je blagoslovio fra. Dino Lavrović. Za delicije se danas potrošilo oko tonu krumpira, a za čast ovogodišnje manifestacije u kulinarskom smislu pobrinula se skupina Lovinčana koji su posjetiteljima priredili pravu gozbu s polama i slaninom, pomfrijem, knedlama, pitom krumpirušom, krumpir salatom i još „malim milijunom“ preukusnih delicija. Od izlagača teško je nekoga zaobići, ali budući da na mlađima svijet ostaje ne zaboravimo uvijek raspoložene klince iz Učeničke zadruge „Ričina“ iz OŠ Klanac-Pazarišta.
Etno-štih Like dali su KUD-ovi „dr. Ante Starčević“ iz Gospića i KUD „Široka Kula“, pa se na koncu veliki šator tresao od pjesme i dobrog raspoloženja. Organizatorima, svim sudionicima i izvođačima idu svi komplimenti za odlično organiziran i proveden 6. Dan ličkog krumpira.

Gs Press / c.p. M. S. / L.O.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.