Nedjelju između Božića i Nove godine uvijek slavimo blagdan svete Obitelji: Isusa, Marije i Josipa. Na Božić smo bili usredotočeni na božansko Dijete, na Utjelovljenoga Sina Božjega, danas gledamo cijelu Obitelj.
Život svete Obitelji nije bio jednostavan ni lak, već težak, neizvjestan, ali to je bio ispunjen život. Njima je bilo glavno: vršiti volju Božju! Bog ih je vodio kroz poteškoće, on im je davao snagu!

Crkva na prvu nedjelju po Božiću uvijek slavi blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa. Obitelj ima prevažnu ulogu u životu svakog čovjeka. U obitelji čovjek dolazi na svijet, razvija se, raste i sazrijeva. Tu usvaja osnovne vrjednote s kojima odlazi u život. Ono što se, iz bilo kojeg razloga, propusti u obitelji, teško se može čak i djelomično nadoknaditi. Praćen članovima svoje obitelji čovjek odlazi s ovog svijeta. Obitelj je jednostavno prirodno okružje za normalan razvoj i život svakog čovjeka. Zdravlje svakog društva ovisi od zdravlja obitelji. Propast društva počinje također propadanjem obitelji.

Obitelj je toliko važna da je sam Bog odabrao taj put dolaska među nas. Emanuel, Bog s nama, započeo je u ljudskoj obitelji. Bog okuplja i ujedinjuje srca, daje sigurnost, radost i mir. Crkva je toga svjesna i upravo zato nam stavlja pred oči Svetu Obitelj. U njoj nam je Bog dao divan uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi te nas potiče da je nasljedujemo. Život Svete Obitelji nije bio jednostavan ni lak, već težak, neizvjestan, ali to je bio ispunjen život. Njima je bilo glavno, vršiti volju Božju. Bog ih je vodio kroz poteškoće, On im je davao snagu. Crkva danas usrdno moli da se trajno ugledamo u Svetu Obitelj te joj se, poslije nevolja ovoga života, pridružimo u vječnoj slavi.

Sv. Toma Beckett, biskup i mučenik

Rimski Martirologij: U Londonu, sveti Toma Beckett, biskup i mučenik, koji je, jer je branio pravdu i Crkvu, bio prisiljen otići u progonstvo iz svoga biskupskog sjedišta u Canterburyju i iz  Engleske. Vrativši se u domovinu nakon šest godina, još je mnogo trpio dok nije pošao Kristu, proboden mačem u katedrali od strane stražara kralja Henrika II.

Sv. David, kralj

Rimski Martirologij: Spomen svetoga Davida, kralja i proroka koji je, kao sin Betlehemca Jišaja, našao Božju naklonost. Prorok Samuel pomazao ga je svetim uljem da vlada Izraelskim narodom. Prenio je u Jeruzalem Kovčeg saveza Božjega. Gospodin mu se zakleo da će njegovo potomstvo ostati zauvijek, jer će se iz njega po tijelu  roditi Isus Krist.

Sv. Benedikta Hyon Kyong-nyon i šest drugova mučenika

Rimski Martirologij: U Seulu, u Koreji, sveta Benedikta Hyŏn Kyŏng-nyŏn, udovica i vjeroučiteljica i šest drugova, mučenika koji su, nakon što su pretrpjeli mnoga mučenja za ime Kristovo bili su ubijeni tako što im je svima bila odrubljena glava.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.