Blagdan Svete Katarine (Svete Kate) obilježava se 25.11. (danas), a  prema pučkom kalendaru označavao je posljednje dane jeseni i početak zime. Od Svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja.

Vakula tvrdi da će temperatura zraka biti u padu pa će u utorak i srijedu mjestimice ponovno biti snijega, ali u malim količinama, najprije u gorju, zatim i po nekim sjevernijim nizinama, osobito u istočnoj Hrvatskoj.

Zoran Vakula, meteorolog HRT-a, najavio je izrazito hladan kraj studenoga i početak prosinca.

-Tijekom nedjelje kišovito će biti diljem Hrvatske, pri čemu će obilnijih pljuskova i grmljavine biti na Jadranu i područjima uz njega, a nevolje će nekima prouzročiti i jako, na udare i olujno jugo i oštro. U većinom malo manje kišoviti ponedjeljak zamijenit će ga samo ponegdje jak jugozapadnjak, a od utorka često jaka bura, gdjegod i s olujnim udarima – navodi Vakula.

Dodaje kako će temperatura zraka biti u padu pa će u utorak i srijedu mjestimice ponovno biti snijega, ali u malim količinama, najprije u gorju, zatim i po nekim sjevernijim nizinama, osobito u istočnoj Hrvatskoj.

– Od srijede većinom suho, ali još hladnije, uz jutarnje minuse diljem unutrašnjosti, pa i ponegdje blizu mora, a i najviša dnevna temperatura zraka u mnogim će mjestima biti kao malo kada u povijesti mjerenja potkraj studenoga i početkom prosinca – navodi Vakula.

Novi tjedan – hladnije, bura, oborine uglavnom do srijede

– U prva dva dana novoga tjedna prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, a u utorak, uglavnom u gorju, može pasti i malo snijega. U srijedu se očekuju sunčana razdoblja, koja će biti češća i dugotrajnija u drugom dijelu tjedna. Ipak, bit će postupno hladnije, pa je od srijede ujutro u mnogim krajevima vrlo velika vjerojatnost mraza. Na Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, osobito u ponedjeljak i utorak. Od srijede pretežno sunčano i hladnije. U utorak će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će oslabjeti tek u drugoj polovini tjedna – prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

Gs Press / sata.hr

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/news/vakula-bit-ce-toliko-hladno-kao-malo-kada-u-povijesti-mjerenja-601604?utm_medium=Status&utm_source=Facebook&utm_content=601604&utm_campaign=24sata+Facebook+status&fbclid=IwAR1BOhz9dUN3LpnK16PlnydzbUOGL1EB3leSfiogHRBfQ-S-NgWM0CZxSoI – 24sata.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.