Prigodnom svečanošću danas je u Brinju obilježen Dan općine Brinje. Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je predsjednik Ivan Perković koji je svim uzvanicima zaželio dobrodošlicu.

Među brojnim gostima i prijateljima ove ličke općine svečanosti su prisustovali saborski zastupnik i predsjednik Udruge općina Martin Baričević(Jasenice), župan ličko-senjski dr. Darko Milinović, državni tajnik i izaslanik premijera RH Darko Nekić, saborski zastupnici Tomislav Klarić(Bakar) i Milorad Batinić(Ivanec), načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova, kao i načelnici nekoliko gradova i općina prijatelja.

Prigodnim kratkim filmom Općina Brinje je uzvanicima pokazala dostignuća u proteklim godinama, kao i planove za budućnost.

Načelnik Fumić je istaknuo:”Izvorni proračun je 7 milijuna kuna, a prošle godine smo ga ostvarili u iznosu od 15 milijuna kuna. To su sredstva iz europskih fondova gdje smo ostvarili niz projekata; preko sanacije odlagališta, reciklažno dvorište, kulturni centar, vatrogasni dom, dječji vrtić, a dobili smo pozitivno rješenje za centralno groblje i zgradu tržnice. Većina novca je iz EU fondova i jedan dio iz naših ministarstava, recimo cesta Draženovići- to smo dobili od Ministarstva 500 tisuća kuna, cesta za nacionalne manjine Vodoteč-500 tisuća kuna, zatim projekt “Zaželi” 1,7 milijuna kuna i na to sam posebno ponosan jer skrbimo o 60 nemoćnih domaćinstava, a također smo zaposlili 12 žena” navodi načelnik Fumić.

O negativnom trendu iseljavanja Fumić je istaknuo kako se sa područja Brinja odselilo 10-ak obitelji, dok za turizam navodi kako nije u potpunosti zadovoljan s obzirom da Brinje ima velike potencijale koji nisu dovoljno iskorišteni.

“Što se tiče gospodarstva, ono je bazirano na drvnoj industriji, imamo četiri pilane koje uspješno rade i zapošljavaju više od 200 ljudi…Što se tiče poljoprivrede na području općine imamo 400 OPG-ova, od čega je nekoliko velikih u sustavu PDV-a i koji imaju preko 1000 mliječnih krava i farma Širjan koja tovi 4000 bikova”, kazao je Fumić.

Župan Darko Milinović kazao je kako je Brinje jedna od općina koju je najviše puta posjetio.

“Želim vam u svoje osobno ime i u ime Ličko-senjske županije čestitati vaš dan. Prebrodili smo turbulentno političko razdoblje u našoj županiji i ove godine smo iz izvornih prihoda s 500 tisuća kuna sudjelovali u financiranju projekata koje je spomenuo i načelnik, naravno u suradnji s općinom. Vezano uz naš županijski proračun, on iznosi 370 milijuna kuna,  od čega je 120 milijuna nepovratnih EU sredstava”, kazao je Milinović pohvalivši poreznu reformu aktualne Vlade RH koja je dovela i do financijske stabilnosti županije.

“Ja kao župan i Ličko-senjska županija smo vam dostupni u svemu. Ne dopuštam da nam govore da smo mali, mi smo veliki, i to smo dokazali kad je bilo najpotrebnije. Sretan vam Dan općine, budite ponosni na ovu hrvatsku grudu podno kule Sokolac” zaključio je župan Milinović.

U ime premijera Plenkovića okupljene je pozdravio državni tajnik Darko Nekić.

“Puno smo danas čuli o uspjesima Općine Brinje. Hrvatska Vlada će u narednih godinu dana provesti prvu fazu decentralizacije, biti će ukinuti uredi državne uprave i taj će posao biti povjeren Županijama. Druga faza će uključivati gradove i općine… Iz ovog filmića o Općini Brinje vidjeli smo da su realizirani brojni projekti na području općine i ja vam u svoje osobno ime i u ime predsjednika Vlade čestitam na svemu ovome što ste ostvarili u proteklom razdoblju” kazao je Nekić.

Nakon govora uslijedila je dodijela Javnih priznanja Općine Brinje i nagrada Turističke zajednice Općine Brinje za najljepše uređene okućnice na području općine Brinje.

Za osobiti doprinos i donaciju DVD-u Brinju nagradu je dobio Petar Lovrat. Za unapređenje vatrogastva na području općine nagradu je dobio županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović. Za osobni doprinos u obnovi crkvenih objekata nagradu je dobio fra Jure Marčinković.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.