Diljem Hrvatske danas je svečano obilježen blagdan Svetog Mihovila, Dan policije. Policijska uprava ličko-senjska najprije je organizirala prijem članova obitelji poginulih policajaca koji su bili u prvim redovima obrane tijekom Domovinskog rata. Načelnik Josip Biljan obratio se okupljenima prigodnim govorom.

-Danas slavimo i tugujemo. Slavimo Dan policije i našeg zaštitnika Svetog Mihovila. Tugujemo jer se prisjećamo svih onih hrabrih i požrtvovanih policajaca koji nisu dočekali kraj rata i hrvatsku slobodu. Naša je obveza i čast uvijek imati na umu ovu činjenicu i uvijek ih se sjećati. Policija je bila prva koja je još ’90.-ih stala u obranu suvereniteta Republike Hrvatske. Bila su to teška vremena i našim poginulim prijateljima i suborcima i danas odajemo dužnu počast i zahvalnost, rekao je između ostaloga načelnik Biljan. U ime okupljenih članova obitelji poginulih policajaca na prijemu se zahvalio Milan Štimac, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Ličko-senjske županije. PU ličko-senjska ostala je tijekom Domovinskog rata bez 36 policajaca.

Zatim je kod spomen-križa u gradskom groblju Svete Marije Magdalene upriličena komemoracija, uz polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitve za poginule. Sjenama poginulih policajaca najprije se poklonio načelnik PU ličko-senjske Josip Biljan. Uslijedilo je izaslanstvo Ličko-senjske županije u kojem su bili zamjenici župana Renata Hodak i Vice Nekić. Pijetet su iskazali i načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović i njegov zamjenik Boris Smojver, kao i predstavnici Grada Gospića i mnogih braniteljskih udruga s područja Gospića i Ličko-senjske županije. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik Mario Vazgeč koji je potom predvodio svetu misu u katedrali Navještenja blažene djevice Marije.

Izložba policijske opreme i tehnike  tradicionalno je organizirana na Trgu Stjepana Radića. Mnoštvo građana vidjelo je dio tehničkih sredstava, vozila, naoružanja i opreme kojima se u svakodnevnom poslu služe pripadnici policije. Kao i uvijek pitanja su najviše „pljuštala“ strane od najmlađih stanovnika Gospića.

Gs Press / Nick / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.