Ovogodišnji Dan hrvatskih mučenika, što se ove subote obilježava u Udbini, bit će ponovno prigoda za  okupljanje i molitve više tisuća vjernika iz cijele Hrvatske i dijaspore. Rečeno je to, između ostaloga, na konferenciji za novinare koju je tim povodom priredio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

-Treba reći da to svetište nije građeno da bi bilo neki spomenik. Građeno je da uistinu bude sveto mjesto, mjesto molitve i zahvalnosti. Drago mi je da ga narod sve više prepoznaje kao takvo. Projekt toga svetišta nema nikakve veze s politikom.  To je sakralni nacionalni projekt pa se čudim da jedan takav projekt nije niknuo i prije. Kao mjesto molitve i zahvalnosti za tolike žrtve koje su pale za kršćanstvo i nacionalnu slobodu. Mnogi su ginuli za vjeru, a živeći na povijesnoj vjetrometini pravo je čudo da smo kao narod i opstali. Nestali su mnogi veći moćniji narodi s pozornice ovoga svijeta. Mi smo opstali uz velike žrtve. Sve ovo je znak da je Bog bio vjeran našem narodu, kazao  je biskup mons. Zdenko Križić. Biskup u miru dr. Mile Bogović promovirao je svoju novu knjigu pod naslovom „Crkva hrvatskih mučenika-od ideje do realizacije“, u čijem je izlasku pomogao urednik prof. dr. Ante Bežen. Detalje ovogodišnjeg euharistijskog slavlja iznio je čuvar svetišta CHM u Udbini vlč. Josić Šimatović. Zvonimir Ranogajec i Josip Anušić autori su biskupijskog kalendara za 2017. koji je ove godine posvećen upravo svetištu  u  Udbini. Ovogodišnje euharistijsko slavlje na Dan hrvatskih mučenika  predvodit će vojni ordinarij mons. dr. Jure Bogdan.

I ove se godine u Udbini na obilježavanju Dana  hrvatskih mučenika očekuju predstavnici državnih tijela, Ličko-senjske županije, jedinica lokalne samouprave, braniteljskih i drugih udruga.

GS Press/N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.