Sve više incidenata s migrantima u Velikoj Kladuši, krenula protjerivanja iz BiH

0

Budući da susjedna BiH uredno dobiva novce iz EU da bi skrbili o migrantima, čini se kako je ta skrb nedovoljna, ili među migrantima ima poveći broj onih koji ne žele prihvatiti zakone te države. Kako javlja Radio Velika Kladuša (RVK), na području ove općine unatrag mjesec dana policijski službenici evidentirali su ukupno 39 prijava koje se dovode u vezu sa migrantskom populacijom, stoji u informaciji IV.  Policijske uprave Velika Kladuša. Od tog broja dva su krivična djela, dva slučaja narušavanja javnog reda i mira te 35 incidenata u kojima se nisu stekla obilježja krivičnog djela ili prekršaja.

Od počinjenih krivičnih djela jedno je „Napad na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti“, a drugo „Krađa“. Ova djela su razrješena te su podneseni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima Tužilaštvu USK-a. Službi za poslove sa strancima Terenskom centru Bihać podneseni su zahtjevi sa prijedlogom izricanja mjere protjerivanja 21 migranta sa teritorije BiH.

Među 35 incidenata u kojima su prijavljeni migranti sedam je provala u kuće i pomoćne objekte u privatnom vlasništvu, tri krađe (mobitela, novčanika, odjeće i obuće), tri provale u putnička i jedna u terenta motorna vozila, jedno upućivanje prijetnje bh. građaninu, jedno oštećenje inventara u Domu zdravlja Velika Kladuša, te 11 međusobnih fizičkih napada između migranata gdje uglavnom „sijevaju“ noževi.

Stalni ilegalni upadi u RH, naša policija mudro šuti

Zaključno sa 30. lipnja po evidencijama koje vodi PS Velika Kladuša utvrđeno je da je u privremenom humanitarnom centru „Miral“ boravilo ukupno 499 migranta porijeklom iz zemalja Azije i Afrike. Informacijom je istaknuto da je i dalje prisutan dnevni trend vraćanja manjih grupa migranata (10-30) od strane Hrvatske policije zatečenih u ilegalnim prelascima državne granice BiH, kao i dolazak manjih grupa migranata iz pravca Bihaća i Bosanske Otoke. Stanje na području Bihaća je po tom pitanju puno lošije  nego li u Velikoj Kladuši. Hrvatska policija o svakodnevnim uhićenjima ilegalnih migranata uglavnom-šuti.

RVK/ GS Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here