Ovih dana vlasti Unsko-sanskog kantona užurbano obavljaju sastanke s vlasnicima prostora u kojima su smješteni migranti, kao i sa vlastima u Sarajevu. Čini se sa slabim rezultatima.

Operativna grupa za koordiniranje i nadzor migrantske krize na području USK za početak je zabranila odlazak i udaljavanje migranata iz kampa Miral u Velikoj Kladuši i Bira u Bihaću, osim za prijeke potrebe. U ova dva prihvatna centra migranti se više neće primati. U Miralu je smješteno 620 migranata, ali je njihova sudbina nakon 15. studenoga potpuno neizvjesna jer je vlasnik toga objekta Boris Horvat prekinuo ugovor s vlastima USK pa će od toga dana migranti biti na nekoj drugoj lokaciji ili prepušteni sami sebi.

Ovo potonje bi moglo značiti  novi organizirani egzodus migranata kao što je prije nekoliko dana BiH policija organizirano sprovela više od 500 ljudi u improvizirani kamp Vučjak na granici sa Hrvatskom. Podsjećamo kako je taj tzv. kamp ledina na kojoj se do nedavno nalazila divlja deponija smeća. Bez ogrijeva, čvrstih objekata, struje i vode migranti koji ondje dočekuju zimu  teško će preživjeti. Prema podacima MUP-a BiH na tome širem području trenutno se nalazi oko 6 000 ljudi.

Vlasnik objekta Bira u Bihaću za sada se nije izjasnio, ali bi prema tamošnjim medijima i on mogao raskinuti ugovor s lokalnim vlastima i uskoro zatražiti napuštanje tih objekata od strane migranata. U oba slučaja vlasnici sadašnjih migrantskih prihvatilišta kao razloge prekida ugovora spominju devastaciju prostorija i objekata u kojima su migranti smješteni.

O svemu su se oglasili i Ujedinjeni narodi koji su vlastima u BiH ovih dana uputili hitan apel po kojemu traže ukidanje tzv. migrantskog kampa u Vučjaku i traženje alternativnih rješenja za rastući broj migranata na tom dijelu BiH. Iz MUP-a RH za sada nema novih informacija, osim „klasike“ po kojoj je granica RH sigurna od ilegalnih prelazaka  migranata. Ovo pak demantiraju svakodnevne informacije građana s područja Like, Tounja i Gorskog Kotara koji svakodnevno susreću kolone migranata što su ilegalno ušli u Hrvatsku. Sudeći po zadnjim vijestima iz BiH tamošnja migrantska kriza sve više izmiče kontroli i mogla bi eskalirati pravom najezdom na granice Hrvatske. Bliži se vrijeme predsjedničkih izbora pa je teško za očekivati poduzimanje radikalnih zaštitničkih mjera naše granice, odnosno angažiranje Hrvatske vojske za zaštitu državne granice.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.